Συνολική θεώρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος κατά μήκος της παράκτιας ζώνης μεταξύ Ωροπού και Αγ. αποστόλων (Ν. Ευβοϊκός Κόλπος) - Ντουντουνάκης, Ιωάννης (2015)
Η παράκτια ζώνη του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου παρουσιάζει μεγάλο μελετητικό ενδιαφέρον επειδή είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού πλούτου και έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας αφού βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Η παράκτια ζώνη που μελετάται στην παρούσα πτυχιακή εργασία, εκτείνεται ανάμεσα στον οικισμούς του Ωρωπού και των Αγ. Αποστόλων. Είναι περιοχή με πλούσιο φυσικό κάλος και φιλοξενεί πολύτιμα οικοσυστήματα. Εντούτοις, ο αυξανόμενος τουρισμός και η αύξηση των ντόπιων κατοίκων πιέζει και δημιουργεί κινδύνους στην περιβαλλοντική αρμονία. Γεγονός που επιδεινώνεται όχι μόνο από την ανθρώπινη κατάχρηση, αλλά επίσης κι από την ανυπαρξία περιβαλλοντικής συνείδησης. Ο κίνδυνος για μια, πιθανώς, καταστρεπτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος μπορεί να αντιμετωπιστεί υιοθετώντας διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μαζί με την κατάλληλη εκπαίδευση (πληροφόρηση) του εγγενούς πληθυσμού.