Γεωμορφολογική αποτύπωση βιογενών σχηματισμών στην περιοχή Σικίνου-Φολέγανδρου - Παπακώστα, Φανή (2015)
Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει στην περιοχή του Αιγαίου όσον αφορά στην ύπαρξη και καταγραφή βιογενών σχηματισμών. Η παρούσα εργασία μελετά την γεωμορφολογία της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Σικίνου και της Φολεγάνδρου χρησιμοποιώντας συστήματα θαλάσσιας γεωφυσικής διασκόπησης και χρήση των λογισμικών SonarWizMap και GIS για περεταίρω επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μελέτη των βιογενών σχηματισμών που παρατηρούνται στην περιοχή. Οι σχηματισμοί αυτοί, πιθανόν προϊόν κοραλλιογενών μακροφυκών, δημιουργούν έντονο μίκρο-μέσο ανάγλυφο, φτάνουν μέχρι πέντε μέτρα σε ύψος και καλύπτουν το 18% της περιοχής μελέτης. Υπολογίστηκε ενδεικτικά ο μέσος ρυθμός ιζηματογένεσης, 0,13 mm/yr, τοπικά όμως, στις περιοχές που υπάρχουν βιογενείς σχηματισμοί, φτάνει τα 22 mm/yr. Εκτείνονται κυρίως στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της περιοχής σε βάθη 70-95 μέτρων και φαίνεται να προτιμούν το μαλακό υπόστρωμα. Η περιοχή Σικίνου-Φολεγάνδρου αποτελεί ήδη περιοχή Natura 2000 όσον αφορά στη χέρσο. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσμτα της παρούσας εργασίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από φορείς διαχείρισης για επέκταση της προστατευόμενης περιοχής στο θαλάσσιο τμήμα. Περεταίρω διεπιστημονικές μελέτες όμως είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τους βιογενείς σχηματισμούς αλά και για την προστασία και διαχείριση τους.