Βιολογική και κοινωνικό-οικονομική μελέτη του Αγίου Ευστρατίου στα πλαίσια διερεύνησης δυνατότητας ανάπτυξης Δικτύου ΘΠΠ - Ακριτοπούλου, Ελένη (2015)
Συνολικά καταγράφηκαν 233 είδη οργανισμών από 18 ταξινομικές ομάδες, εκ των οποίων 199 είδη αποτελούν νέες αναφορές για την βενθική πανίδα του νησιού, ενώ 37 είδη ανήκουν στα ευαίσθητα/απειλούμενα είδη. Παράλληλα εντοπίστηκαν 4 Οικότοποι Κοινοτικής Σημασίας και 22 θαλάσσιες βιοκοινότητες. Σύμφωνα με τα αλιευτικά δεδομένα, το Μπαρμπούνι, το Φαγκρί και ο Αστακός αποτελούν τα κύρια εμπορικά αλιεύματα του νησιού, ενώ προβλήματα όπως η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, η ρύπανση, η κακοκαιρία