Πρότυπα βιοποικιλότητας και εκτίμηση οικολογικής κατάστασης σε διαφορετικούς τύπους παράκτιων μεταβατικών οικοσυστημάτων στον κόλπο Καλλονής, Λέσβος (ΒΑ Αιγαίο) - Αγριγιάννης, Κωνσταντίνος (2015)
Τα παράκτια μεταβατικά οικοσυστήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο παραγωγικά φυσικά συστήματα της παράκτιας ζώνης καθώς υποστηρίζουν υψηλά επίπεδα φυτικής και πανιδικής βιομάζας σε σχέση με τα γειτονικά σε αυτά θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα. Δυο παράκτια μεταβατικά οικοσυστήματα μελετήθηκαν στον κόλπο της Καλλονής Λέσβου, οι εκβολές του Βούβαρη και οι αλυκές Πολυχνίτου. Βενθικά δείγματα μακροπανίδας πάρθηκαν την άνοιξη του 2005 από τα υπό μελέτη οικοσυστήματα και από τις θαλάσσιες περιοχές που τα γειτνιάζουν. Η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν έγινε με τη βοήθεια μονομεταβλητών, πολυμεταβλητών και άλλων στατιστικών μεθόδων. Στη παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια διερεύνησης των προτύπων δομής και βιοποικιλότητας των βενθικών βιοκοινοτήτων τόσο μεταξύ διαφορετικών τύπων μεταβατικών οικοσυστημάτων όσο και μεταξύ των μεταβατικών οικοσυστημάτων και των παρακείμενων σε αυτά θαλάσσιων περιοχών. Επίσης επιχειρείται η αποτίμηση της οικολογικής κατάστασης των θαλάσσιων και μεταβατικών οικοσυστημάτων τόσο κάτω από το πρίσμα της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60 ΕU) όσο και άλλων προσεγγίσεων. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει πως η δομή και σύνθεση της πανίδας τόσο μεταξύ των δυο τύπων οικοσυστημάτων που μελετήθηκαν (εκβολές και αλυκές) όσο και μεταξύ του θαλάσσιου και υφάλμυρου περιβάλλοντος στις δύο περιοχές, παρουσίασε σημαντικές διαφοροποιήσεις ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε τύπο μεταβατικού οικοσυστήματος. Οι μέθοδοι εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των οικοσυστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα εργασία φανερώνουν την ευαισθησία των υπό μελέτη παράκτιων μεταβατικών οικοσυστημάτων ως ‘φυσικά πιεσμένα οικοσυστήματα’ και κρίνουν αναγκαία την ορθολογική τους διαχείριση.