Θαλάσσιο περιβάλλον και περιβαλλοντικές πιέσεις: η περίπτωση μελέτης του ΒΔ Κορινθιακού Κόλπου - Εμμανουήλ, Γεώργιος-Γλαύκος (2015)
Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στον εντοπισμό των κύριων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που οδηγούν σε προβλήματα περιβαλλοντικής υφής, που εντάσσονται στην περιοχή μελέτης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υποβάθμισης. Συγκεκριμένα στους ειδικούς στόχους της μελέτης αυτής, που αφορά στη Χωροταξική διευθέτηση των παρακτίων περιοχών από τον Κόλπο της Αντίκυρας μέχρι την ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδιού τα αποτελέσματα της μελέτης στοχεύουν στην ακριβή και έγκυρη καταγραφή των προβλημάτων και αναγκών των υποπεριοχών. Πρέπει δηλαδή κατά χωροταξική υποενότητα, να διατυπωθούν επακριβώς οι απαιτούμενες ενέργειες και τα αναγκαία μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία και να μεταφραστούν σε έργα. Από την μελέτη επίσης, θα πρέπει να τεκμηριώνονται αναλυτικά οι λεπτομερείς μελέτες και έρευνες, συνοδευόμενες από προδιαγραφές με πολιτικές κατευθύνσεις και χωροταξικές απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει στη συνέχεια να αναληφθούν ανά τομέα. Μεθοδολογικά επομένως, πρέπει η συλλογή των πληροφοριών, οι οποίες προέρχονται είτε από τα δεδομένα του γεωγραφικού χώρου, είτε από τα στοιχεία όλων των φορέων, να είναι κατά το δυνατόν πλήρης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν και να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις. Στην παρούσα εργασία έγινε συλλογή δεδομένων από όλους τους αρμόδιους φορείς (Ε.Σ.Υ.Ε., Νομαρχία Φωκίδας, Διεύθυνση Αλιείας και Γεωργίας), σε βάθος χρόνου για να αξιολογηθεί η εξέλιξη των επιμέρους ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και η συλλογή πληροφοριών από μεγάλη γκάμα εργασιών και μελετών που αφορούν στην περιοχή μελέτης. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής θα είναι να προσεγγίσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικολογία της περιοχής μελέτης