Εκτίμηση των επιπτώσεων της παρουσίας ύφαλου κυματοθραύστη στα πρότυπα δομής και ποικιλότητας των μακροπανιδικών συνευρέσεων σκληρού υποστρώματος στο Στενό της Μυτιλήνης - Δημητριάδης, Ιωάννης (2015)
Από μελέτες που έχουν εκπονηθεί, αποδείχθηκε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν το ζωοβένθος και ιδιαίτερα η βενθική μακροπανίδα, στα περισσότερα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αποτελούν ένα από τα πιο βασικά βιολογικά περιγραφικά στοιχεία για την αποτύπωση οικολογικής ποιότητας (υγείας) των οικοσυστημάτων. Παράλληλα η κατασκευή τεχνικών έργων στις ακτές, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε την ανάγκη για μελέτη πάνω στην επίδραση, αυτών των τεχνικών έργων, στα χαρακτηριστικά των βενθικών κοινοτήτων. Παρόλα αυτά οι σχετικές μελέτες, στις βιοκοινότητες που εξαπλώνονται, σε σκληρό υπόστρωμα, επί του τεχνικού έργου είναι περιορισμένες. Στην παρούσα εργασία έγινε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η δομή και η βιοποικιλότητα των μακροπανιδικών κοινοτήτων σε σκληρό υπόστρωμα, από την επίδραση του ύφαλου κυματοθραύστη στο Στενό της Μυτιλήνης. Ακόμη, έγινε προσπάθεια για τον προσδιορισμό ενός υδροδυναμικού μοντέλου εξαιτίας ενός ύφαλου κυματοθραύστη, όπως και η μεταβολή μεταξύ υπήνεμης και προσήνεμης πλευράς του. Από την επεξεργασία των δεδομένων φάνηκε να υπερισχύει το καθεστώς της ρύπανσης που προέρχεται από το αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής, ενώ δευτερεύοντα ρόλο παίζει η επίδραση του υδροδυναμισμού.