Μελέτη γεωστροφικών ρευμάτων με επεξεργασία δεδομένων CTD - Δρακάκη, Σαβίνα (2015)
Σκοπός της Πτυχιακής είναι η μελέτη Γεωστροφικών ρευμάτων με επεξεργασία δεδομένων CTD.Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν με το πρόγραμμα CBE Data Processing απο την περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.Η κλίση της επιφάνειας της θάλασσας προκαλεί οριζόντιες μεταβολές της υδροστατικής Πίεσης προκαλώντας έτσι το νερό να τείνει να κινηθεί απο την υψηλή πίεση στη χαμηλή.Η ύναμη που κινει το νερο προς αυτή τη κατευθυνση λέγεται Δύναμη Βαροβαθμίδας.Μόλις το νερό κινηθεί προς τη χαμηλή πιεση εξισορροπείται απο τη δύναμη Coriolis προς τα δεξιά.Έτσι το ρεύμα που προκύπτει απο την ισορροπία των 2 δυνάμεων ονομάζεται γεωστροφικό ρεύμα.Με τη βοήθεια του οργάνου CTD το οποίο μετράει διάφορες παραμέτρους του νερού όπως Πίεση, Θερμοκρασία, Αγωγιμότητα επετεύχθει ο διαχωρισμός τουγεωστροφικού ρεύματος σε 2 είδη μέσα στο θερμαικό κόλπο.Στα επιφανειακά νερά χαμηλής πίεσης και στο βαθύ νερό υψηλής πίεσης.