Μετεωρολογική παλίρροια στη Μεσόγειο θάλασσα - Τραγάρας, Ηλίας (2015)
Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να παρουσιαστεί το φαινόμενο της Μετεωρολογικής παλίρροιας(Storm Surge), οι διεργασίες που εμπλέκονται και η ανάδειξη του κινδύνου στις παράκτιες περιοχές όπου πλήττονται από το φαινόμενο αυτό. Μετεωρολογική παλίρροια δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τον συνδυασμό μετεωρολογικών παραμέτρων, όπου η ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας και η ένταση των ανέμων τείνουν να είναι οι κυρίαρχοι παράγοντες.H Μετεωρολογική Παλίρροια είναι ένα σημαντικό και επικίνδυνο φαινόμενο. Παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της στάθμης του νερού κυρίως σε παράκτιες περιοχές που βρέχονται από τους ωκεανούς, δημιουργώντας αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και 10 m κυρίως λόγω των ισχυρών καταιγίδων.Στην Μεσόγειο όπου χαρακτηρίζεται ως ημί-κλειστη λεκάνη με εξαίρεση την Αδριατική Θάλασσα, τον κόλπο του Gabes, τον κόλπο των Λεόντων και τις Ιβηρικές ακτές που βρέχονται από τον Ατλαντικό, το μέγεθος της Μετεωρολογικής παλίρροιας δεν ξεπερνάει το 0.5 m.