Εφαρμογές περιβαλλοντικής πολιτικής στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του νομού Μεσσηνίας με ειδική αναφορά στη βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση των λιμενικών ζωνών - Αλειφέρη, Oλυμπία (2015)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την περιγραφή και ανάλυση των παράκτιων ζωνών, η σημασία τους και η ιδιαιτερότητα τους εξειδικεύεται στη θαλάσσια περιοχή του νομού Μεσσηνίας. Ειδικότερη έμφαση δίδεται στους δυο κομβικούς λιμένες του νομού, στη λιμενική ζώνη της Καλαμάτας και της Πύλου. Γίνεται ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των λιμένων αυτών και επισημαίνονται τα προβλήματα που προέκυψαν και ανακύπτουν σήμερα στην ανάπτυξη και οργάνωση των. Στη συνέχεια, γίνεται περιγραφή της διαχείρισης του χώρου και των συγκρούσεων συμφερόντων από τους χρήστες της παράκτιας ζώνης. Τέλος καταγράφεται η υφισταμένη κατάσταση από πλευράς υποδομής και οργάνωσης, οι τρέχουσες εξελίξεις και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της ζώνης των εν λόγω λιμένων, ενώ γίνεται μια εκτενή αναφορά σε ορισμένα εργαλεία διαχείρισης όπως το LA21 και ISO14000 και μοντέλα σύμφωνα με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η προσέγγιση της παρακάτω μελέτης θα γίνει με τη μεθοδολογία SWOT (Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats).