Παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου που κατοχυρώνει νομοθετικά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών μελετών στα επιφανειακά νερά - Κουκούλη, Άννα-Μαρία (2015)
Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελεί πρωτεύοντα στόχο όλων μας γιατί εξασφαλίζει μελλοντικά μια υγιή ζωή μέσα σε αυτό και περαιτέρω κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του επιβαρύνει συνεχώς, όλο και περισσότερο το περιβάλλον. Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης οδηγεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες αλλαγές που επιφέρουν κυρίως αλλοιώσεις. Για το λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει δραστικά μέτρα για την αποφυγή μιας δυσμενέστερης κατάστασης. Η συνειδητοποίηση των πολιτών θα επέλθει σε μια κοινωνία που θα τους αφυπνίσει, θα τους ενημερώσει, και θα τους απαγορεύσει. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου που κατοχυρώνει νομοθετικά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως εργαλείο για την υλοποίηση έργων και δραστηριοτήτων που θα επηρεάζουν λιγότερο αρνητικά έως καθόλου το περιβάλλον και η κατανόηση της εφαρμογής περιβαλλοντικών μελετών στους υδάτινους πόρους. Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι η διαδικασία προσδιορισμού των πιο σημαντικών συνεπειών των αναπτυξιακών έργων στο περιβάλλον. Στην ουσία δηλαδή, αυτό που περιλαμβάνει η διαδικασία αυτή είναι η μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του περιβάλλοντος, η πρόβλεψη των πιο πιθανών επιπτώσεων και η εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών του υπό εξέταση έργου. Με τη διαδικασία αυτή διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων σχετικών με την πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων, αφού θεωρητικά συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες για μια εμπεριστατωμένη απόφαση πληροφορίες. Τελικός στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η παράδοσή του στις επόμενες γενεές τουλάχιστον στην κατάσταση στην οποία το κληρονομήσαμε εμείς.