Giulianova: παροχή αποτελεσματικών λύσεων - Καρατζά, Λόιδα (2015)
Η εργασία εκπονήθηκε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Επιστημών της διοίκησης, υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Dr. Χρήστου Ευάγγελο, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2006-2007 και πραγματεύεται Στο πρώτο μέρος αναλύονται οι βασικές αρχές και θεωρίες του marketing στις οποίες θα βασιστεί η ανάλυση του δεύτερου μέρους. Στην εισαγωγή γίνεται μια επισκόπηση της επικρατούσας κατάστασης του κλάδου των επίπλων κουζίνας σε εθνικό επίπεδο. Εν συνεχεία, αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επέλεξα το συγκεκριμένο θέμα,οι περιορισμοί που ανέκυψαν κατά τη διαρκεια εκπόνησης της εργασίας, καθώς επίσης και οι στόχοι στους οποίους αποβλέπει η παρούσα έρευνα. Ακολούθως, γίνεται εκτενής αναφορά στη διοίκηση πωλήσεων, τη σημασία οργάνωσής της, τις επικρατέστερες μεθόδους πωλήσεων καθώς και των χαρακτηριστικότερων τύπων πωλητών, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο με τον οποίο προβαίνουν σε διαδικασία πώλησης, αλλά και τον ενδεδειγμένο τρόπο χειρισμού τους. Επιπροσθέτως, παρουσιάζεται η θεωρία της παρακίνησης των πωλητών, η σημασία της επιλογής του κατάλληλου προσωπικού όπως επίσης και η συνεισφορά του στην ανάπτυξη και την πραγματοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Το πρώτο μέρος συνεχίζει με την αναφορά στα βασικά στοιχεία του merchandising και την πρακτική τους εφαρμογή στο χώρο των επίπλων κουζίνας. Τέλος, γίνεται λόγος για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κουλτούρα επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και παρουσιάζονται επιχειρήσεις που θεωρούνται ηγετικές στον κλάδο. Στο δεύτερο μέρος, γίνεται πρακτική εφαρμογή των προαναφερθέντων θεωριών, αρχικά με την αναφορά των προβλημάτων της εταιρίας Τζουλιανόβα, και δευτερευόντως μέσα απο το επιχειρηματικό της πλάνο. Για το λόγο αυτό προβαίνω στην διεξαγωγή έρευνας, μέσω συνεντεύξεων των διευθυντών των ηγετικών και πιο πετυχημένων εταιριών που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αναλύοντας τις απαντήσεις των συνεντεύξεων, εξάγονται συμπεράσματα για την υπάρχουσα προβληματική κατάσταση της προαναφερθείσας εταιρίας και προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις βασιζόμενες στην θεωρία του πρώτου μέρους.