Ηλεκτρονικό εμπόριο: σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις - Ταπακούδη, Μαρία (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση όσον αφορά το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού εμπορίου ( οφέλη, περιορισμοί ). Στην χρήση ηλεκτρονικών δικτύων διανομής από τις επιχειρήσεις καθώς και στην επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παραδοσιακά συστήματα λιανικών πωλήσεων. Στην αποτύπωση θεμάτων που άπτονται της προώθησης μορφών ηλεκτρονικού επιχειρείν ανάμεσα σε επιχειρήσεις. Αναλύονται τα είδη των ηλεκτρονικών συναλλαγών που μπορούν να διεκπεραιωθούν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα προσδιορίζονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης διεπιχειρηματικών ηλεκτρονικών αγορών στην Ελλάδα, όπως και αναλύεται το νομικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ηλεκτρονική αγορά ( B2B, e-marketplace ). Τέλος γίνεται μια καταγραφή του ελληνικού τοπίου όσον αφορά τα e-marketplace, και στις τάσεις που επικρατούν στο αντίστοιχο διεθνές τοπίο. Απώτερος στόχος της πρότασης είναι η διερεύνηση της προσφοράς προστιθέμενης αξίας προς τον πελάτη με την υιοθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου, εφαρμογή των στρατηγικών του Μ.Porter και η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσα από την τεχνολογία της πληροφορίας. Ο λόγος που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο στρατηγικό μοντέλο, είναι γιατί το e-επιχειρείν έχει να κάνει με στρατηγική, συγκεκριμένα με στρατηγικές επέκτασης μιας επιχείρησης μέσω του Internet. Έτσι, μέσα στην παρούσα μελέτη, παρουσιάζεται, αναλύεται και αξιολογείται η θεωρητική βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάλυση του θέματος. Το 2ο κεφάλαιο αναφέρεται στην έννοια και το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και στα οφέλη του. Αναφέρονται κάποιοι περιορισμοί του, η χρήση των ηλεκτρονικών δικτύων διανομής από τις επιχειρήσεις, η εξέλιξη του Internet και η χρήση του από τις επιχειρήσεις. Όπως επίσης και η βελτίωση του άμεσου Μάρκετινγκ μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και η επίδραση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παραδοσιακά συστήματα λιανικών πωλήσεων. Το 3ο κεφάλαιο αναφέρεται στις κατηγορίες ηλεκτρονικών αγορών, σε στατιστικά στοιχεία επιχειρηματικών αγορών και στη σχέση τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην γενική εποπτεία B2B-Διάφορες μορφές Διεπιχειρησιακών Δικτύων, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση του ε-επιχειρείν και ποια τα κυριότερα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων για την εφαρμογή του ε-επιχειρείν. Το 4ο κεφάλαιο αναφέρεται στα στοιχεία από το B2B European, και σε μια ενδεικτική καταγραφή των εταιρειών στην ελληνική αγορά. Το 5ο κεφάλαιο αναφέρεται στο Νομικό Πλαίσιο που διέπει την ελληνική ηλεκτρονική αγορά και στη Νομοθεσία των Επιχειρήσεων. Το 6ο κεφάλαιο κάνει μια γενική θεώρηση των μοντέλων του Porter, αναφέρεται στο μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter. Στην προσέγγιση της Στρατηγικής Επιλογής, στην θεωρία του Porter για τις ομάδες (clusters). Στην αλυσίδα αξίας (value chain), στη θεωρία του Porter σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τέλος στο ηλεκτρονικό εμπόριο ως βάση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Το 7ο κεφάλαιο περιγράφει τα συμπεράσματα από την έρευνα που έγινε σε 60 τυχαίες εταιρείες όπου δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών που δεν δραστηριοποιούνται. Το 8ο κεφάλαιο περιγράφει τα τελικά συμπεράσματα της εργασίας.