Στρατηγική στη διοίκηση τουριστικών - ξενοδοχειακών μονάδων (με ειδική αναφορά στην Αθήνα) και συμβολή του κλάδου στην οικονομία της Ελλάδας - Στρουμπής, Χριστόφορος (2015)
Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι ο Τουρισμός είναι ο σπουδαιότερος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως.Ο ευρύτερος τουριστικός τομέας συμβάλλει, όσο κανένας άλλος, στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στις περισσότερες χώρες της υφηλίου, τόσο από πλευράς δημιουργίας εισοδήματος, όσο και από πλευράς αύξησης της απασχόλησης και των επενδύσεων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεισφορά του Τουρισμού και ειδικότερα του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Εθνική Οικονομία, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, βάσει του αριθμού τουριστικών αφίξεων. Σε τούτο αναμφισβήτητα βοήθησε και το γεγονός ότι από το 2004 και μετά η ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας μας αναβαθμίστηκε σημαντικά, καθώς μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων, ανά την επικράτεια, ανακαινίσθηκε, ενώ νέες μονάδες υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξεκίνησαν την λειτουργία του.Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη στροφή προς την νέα τουριστική τάση, που έχει εμφανιστεί διεθνώς, τον τουρισμό πόλεων, που θεωρείται πλέον από φορείς και κυβερνήσεις, ως πολύ σημαντικός παράγοντας, για την αύξηση των τουριστικών εσόδων μιας χώρας. Έτσι και οι Ελληνικοί Τουριστικοί φορείς έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, να αναδείξουν την Αθήνα σε ένα δημοφιλή προορισμό. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτούνται βέβαια περαιτέρω επενδύσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης καθώς και στην εν γένει προετοιμασία, έρευνα και επικοινωνία, όπως επίσης και στενή συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της (πολιτισμό, αρχαία μνημεία, κοντινές παραλίες, εξαιρετικό κλίμα, κλπ.).