Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο στις υπηρεσίες του τουρισμού - Αλεξίου, Μαργαρίτα (2015)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην επίδραση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες του τουρισμού. Γίνεται αναφορά στο φαινόμενο του τουρισμού, στην ιστορική εξέλιξη αλλά και πως η άνοδος του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου ζωής του ανθρώπου, η αύξηση του ελεύθερου χρόνου, η αναζήτηση νέων εμπειριών αλλά και η ταυτόχρονη αναβάθμιση του εισοδήματος επέφεραν ως αποτέλεσμα την αλματώδη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Στη συνέχεια περιγράφονται οι έννοιες του μάρκετινγκ, οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών, το άμεσο μάρκετινγκ και η φιλοσοφία του καθώς και οι λόγοι για τους οποίους η σύγχρονη τουριστική επιχείρηση οφείλει να εφαρμόζει τις αρχές του μάρκετινγκ. Αναλύεται η επίδραση της πληροφορικής καθώς με την άφιξη της σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα του τουρισμού δημιουργήθηκε ένας νέος ορίζοντας για την πορεία του αλλά και για την παραγωγή του τουριστικού προϊόντος. Επίσης περιγράφονται πως η πληροφορική βοήθησε και απλοποίησε με τα σύγχρονά συστήματά της τις δραστηριότητες του τουριστικού τομέα καθώς και τη δυνατότητα που έδωσαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να δημιουργηθούν εξειδικευμένα προγράμματα μέσω των οποίων θα παρουσιάζονταν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις μεταφορές, τις κρατήσεις θέσεων, τις αερομεταφορές και ότι αφορά τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αναφέρεται, πως τα πρώτα συστήματα ξεκίνησαν από τις αεροπορικές εταιρείες και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επεκτάθηκαν περαιτέρω στα ταξιδιωτικά γραφεία και τους αεροπορικούς πράκτορες. Ακολούθως παρουσιάζεται κριτική ανάλυση των τουριστικών ιστοσελίδων, για το πώς η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε αυτές ιδιαίτερα με τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τέλος διατυπώνονται συμπεράσματα που προκύπτουν κι από την θεωρητική μελέτη αλλά κι από την κριτική ανάλυση.