Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και η παραγωγή γάλακτος - Χούλιαρης, Γεώργιος (2015)
H βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος είναι, προφανώς, κλασικό μονοψώνιο. Tρεις, ίσως τέσσερις, βιομηχανίες αγοράζουν το γάλα που παράγουν 4.000 - 5.000 παραγωγοί. Tο λόμπι των κτηνοτρόφων στη Bόρειο Eλλάδα εμπόδισε την πώληση «φρέσκου γάλακτος» μεγαλύτερης διάρκειας για να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Aυτοί περιορίζουν την προσφορά του προϊόντος, αλλά από την άλλη πλευρά, οι βιομηχανίες περιορίζουν την τιμή που αγοράζουν το γάλα. Προφανώς συνεννοούνται. Eίναι το καρτέλ, που συμφωνεί να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους πληρώνοντας περισσότερα στους αγελαδοτρόφους, ούτε να αποσπούν παραγωγούς από άλλη εταιρεία. Συμφωνούν να περιορίσουν τον ανταγωνισμό και αναδεικνύονται σε «εθνική βιομηχανία».