Δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στην νήσο Χίο - Σουσούρη, Άννα (2015)
Ο τουρισμός είναι ένα πολύμορφο φαινόμενο, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των μετακινήσεων που γίνονται για μορφωτικούς λόγους, για λόγους αναψυχής, κ.ά., τις αιτίες του και τις πολλαπλές του επιδράσεις στην οικονομία και στο τοπίο των ενδιαφερομένων περιοχών. Απασχόλησε στις πολλαπλές εκδηλώσεις του διάφορες επιστήμες, κυρίως όμως την οικονομία και την γεωγραφία. Η πτυχιακή εργασία που ακολουθεί, παρουσιάζει την περίπτωση της νήσου Χίου σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τις υποδομές και τις ανωδομές , με σκοπό να εξεταστούν οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νησιού αλλά και να επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες της νήσου . Το θέμα αυτό, λόγω της πολυπλοκότητας και της σημασίας του είναι αρκετά ευρύ και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξαντληθεί στα πλαίσια μιας εργασίας. Στο 1ο κεφάλαιο θα εξεταστεί ο κλάδος του τουρισμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Εδώ παρατίθενται μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη του τουριστικού φαινομένου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι διάφορες κατηγορίες τουρισμού, αλλά και στους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του, σε στοιχεία που αφορούν το εισπραχθέν συνάλλαγμα και τις αφίξεις επισκεπτών στον τουρισμό αλλά και σε προβλέψεις για το 2007. Στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζονται χαρακτηριστικά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου υπάγεται η νήσος Χίος έτσι ώστε να φανούν κάποιες ιδιαιτερότητες της. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε Δημογραφικά στοιχεία καθώς και στο ανθρώπινο δυναμικό της όσον αφορά την εκπαίδευση την απασχόληση αλλά και την ανεργία. Επίσης γίνεται μια αναφορά στην τουριστική της δραστηριότητα της Περιφέρειας , στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν της και στους Δείκτες ευημερίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο 3ο κεφάλαιο δίνεται εκτενής περιγραφή του Νομού Χίου ως τουριστικού προορισμού. Αρχικά δίνονται κάποια γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του νομού. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού, στο φυσικό περιβάλλον (όρη, ποταμοί, χλωρίδα και πανίδα, παραλίες και κλίμα), στο πολιτιστικό περιβάλλον (σπήλαια, κάστρα, μεσαιωνικά χωριά, μουσεία, εκκλησίες, μοναστήρια κ.λπ.), στα ήθη και έθιμα (πρωτοχρονιάτικα καραβάκια, μόστρα των Θυμιανών, ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο, κ.ά.) και στα τοπικά προϊόντα (μαστίχα, ούζο, εσπεριδοειδή, κ.ά.) της Χίου. Τέλος, δίνονται στοιχεία για τη συγκοινωνιακή υποδομή του Νομού το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο τις υποδομές ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και τέλος γίνεται μια αναφορά στις αστικές αναπλάσεις και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας . Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζουμε το τουριστικό περιβάλλον της Χίου και ειδικότερα τις κύριες τουριστικές υπηρεσίες και άμεσα αλλά και έμμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα .Γίνεται μια αναφορά στην Τουριστική Απασχόληση και την εποχικότητα και μια ανάλυση των τουριστικών αγορών που στοχεύει η Νήσος Χίος. Στο 5ο κεφάλαιο συνεχίζοντας τη μελέτη περίπτωσης της νήσου Xίου παρουσιάζεται μια κριτική εκτίμηση των τουριστικών δυνατοτήτων της με βάση τη Swot Ανάλυση. Στο 6ο κεφάλαιο διερευνώνται οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στο νησί της Χίου, γίνεται μια αναφορά στους στόχους αυτής της πρωτογενούς έρευνας ,στην ερευνητική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και επίσης με ποιόν τρόπο συλλέχθησαν τα στοιχεία του δείγματος που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν την έρευνα. Στο 7ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας που έγινε στη Χίο τον Ιούνιο του 2007 και αφορά την άποψη των επιχειρήσεων-δήμων-φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό σχετικά με τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του νομού Χίου. Τέλος στο 8ο κεφάλαιο στα πλαίσια της παρούσας μελέτης θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και σε προτάσεις πολιτικής.