Management στους διαλειτουργικούς παράγοντες ενός εφοδιαστικού δικτύου: πληροφορία, προμήθεια, τιμολόγηση και συντονισμός - Αντωνοπούλου, Δήμητρα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης εφοδιαστικών δικτύων (Supply Chain Management). Αποτελείται από τρία κύρια μέρη, τον ορισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπου περιγράφεται ο ρόλος και η λειτουργία της, αναπτύσσονται οι διαλειτουργικοί παράγοντες του δικτύου, οι οποίοι χωρίζονται στην πληροφορία, την προμήθεια και την τιμολόγηση, οι τεχνικές επιτυχούς διαχείρισης αυτών, και αναλύεται πως γίνεται σωστά η διαχείριση τους. Και τέλος αναλύεται η σημασία που έχει ο συντονισμός για την εφοδιαστική αλυσίδα. Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η διαχείριση των σχέσεων τόσο με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες, με σκοπό να δημιουργείται ανώτερη αξία πελάτη με λιγότερο κόστος για την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης στο σύνολό της. Επίσης περιλαμβάνεται τη διαδικασία του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικής και αποδοτικής ροής και αποθήκευσης προϊόντων, υπηρεσιών και σχετικών πληροφοριών από την αρχική παραγγελία και παραγωγή μέχρι την τελική παράδοση στον τελικό καταναλωτή, με σκοπό την εκπλήρωση των απαιτήσεων του πελάτη. Η σωστή διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας έχει σκοπό την ικανοποίηση των πελατών, των προμηθευτών, του εργατικού δυναμικού, προσφέροντας τους αυτό που επιθυμούν την στιγμή που το χρειάζονται και στην κατάλληλη ποσότητα.