Χρηματοοικονομική πληροφόρηση στο διαδίκτυο: η περίπτωση των εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών σε Ελλάδα και Κύπρο - Ψημάδα, Χρύσουλα (2015)
«Χρηματοοικονoμική πληροφόρηση στο διαδίκτυο: η περίπτωση των εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών σε Ελλάδα και Κύπρο» Με τον όρο χρηματοοικονομική πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, ορίζεται η κατανομή των χρηματοοικονομικών πληροφοριών, καθώς και των πληροφοριών επίδοσης των εταιριών, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του διαδικτύου, όπως ο παγκόσμιος ιστός (Ashbaugh, Johnstone, Warfield 1999, Trites 1999). Επομένως ο όρος αυτός αναφέρεται, στη δημόσια αναφορά των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, μέσω του παγκόσμιου ιστού ή άλλων παρεμφερών μέσων του διαδικτύου (Lymer, Debreceny, Gray, Rahman 1999). Ο στόχος της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με την οικονομική θέση, την αποδοτικότητα και τις μεταβολές στην οικονομική κατάσταση μιας οντότητας. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα χρηστών, όπως οι επενδυτές, οι εργαζόμενοι, οι δανειστές, οι προμηθευτές, η κυβέρνηση κ.α. (Soltani 2002). Oι επιχειρήσεις, παρέχοντας μέσω των ηλεκτρονικών τους σελίδων πληροφορίες για την οικονομική πορεία τους, προσπαθούν να βελτιώσουν τη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών τους καταστάσεων και να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί αυξανόμενη έρευνα, στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση που παρέχουν οι εταιρίες μέσω του διαδικτύου. Η γρήγορη εξάπλωση του διαδικτύου επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τις εταιρικές πρακτικές πληροφόρησης και τη λογιστική επικοινωνία των επιχειρήσεων (Khadaroo 2005). Οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για εταιρικές και οικονομικές αποκαλύψεις, ανταποκρινόμενες στην ευρεία υιοθέτηση του και στα αυξημένα αιτήματα για πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων μερών (Roger Debreceny, Gray, Rahman 2002). Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιάσει και θα αναλύσει το θέμα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης στο διαδίκτυο, εξετάζοντας τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (29 εταιρίες) καθώς και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (11 εταιρίες), στο κλάδο των κατασκευών και υλικών κατασκευών (προσδιορισμός των δικτυακών τόπων των εταιριών, περιεχόμενο της οικονομικής πληροφόρησης στο διαδίκτυο, απεικόνιση των οικονομικών πληροφοριών, ανάλυση της οικονομικής πληροφόρησης και των πιθανών προσδιοριστικών παραγόντων της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης). Το πρώτο μέρος της εργασίας ασχολείται, με το περιεχόμενο της πληροφορίας που εμφανίζουν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρίες, καθώς και με τα πλεονεκτήματα που πηγάζουν από τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Επίσης αναφέρεται στους καθοριστικούς παράγοντες που οδηγούν τις επιχειρήσεις να διαδίδουν χρηματοοικονομική πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου. Περιέχεται η διεθνή εμπειρία στην προσέγγιση του θέματος, παραθέτοντας έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες. Τέλος αναλύει τους πιθανούς καθοριστικούς παράγοντες της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης μέσω διαδικτύου και τις θεωρίες που αναφέρονται στην εθελούσια κοινοποίηση πληροφοριών. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αναλύει το σκοπό και τη μεθοδολογία της έρευνας, περιγράφει το δείκτη αποκάλυψης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, καθώς και τη συσχέτιση του με άλλες μεταβλητές. Τα κριτήρια του δείκτη που χρησιμοποιήθηκαν, για τη μέτρηση του βαθμού κοινοποίησης πληροφοριών των εταιριών στις ιστοσελίδες τους είναι 51. Στη συνέχεια εξετάστηκε αν η έκταση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης επηρεάζεται θετικά από τη κερδοφορία των εταιριών, τη μόχλευση, το μέγεθος των ελεγκτικών εταιριών, το μέγεθος των εταιριών, τους μετόχους που κατέχουν ποσοστά άνω του 5%, την ηλικία της εταιρίας και τέλος τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.