Συστήματα εσωτερικού ελέγχου και εταιρική απάτη ποια η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της εταιρικής απάτης - Πρίφτης, Ματθαίος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια έρευνα για τα συστήματα ελέγχου και τις περιπτώσεις απάτης στις ελληνικές τράπεζες. Το συγκεκριμένο θέμα έχει μελετηθεί εκτενώς στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά αυτή είναι μια προσπάθεια για την διερεύνηση της κατασταλτικής δράσης των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου ως προς την πρόληψη της απάτης από την πλευρά των στελεχών σε ελεγκτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση και έρευνα με ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της έρευνας διανεμήθηκαν 100 ερωτηματολόγια στο διάστημα του 2014. Η έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που υπάρχουν και δηλώνουν ότι υπάρχει αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης μέσω του εσωτερικού ελέγχου. Ο χαρακτήρας του εργαζομένου και το ήθος του ελεγκτή παίζουν σημαντικό ρόλο για την εξάλειψη φαινομένων απάτης. Προφανώς υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν και κυρίως να αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος. Όταν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που να ταιριάζουν με τις εταιρικές ανάγκες, υπάρχει αποτελεσματικότητα και πρόσθετη αξία για όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον.