Η ιστορική πορεία της κοινής αγροτικής πολιτικής και η σημασία της νέας μεταρρύθμισης για την Ελλάδα - Χατζηδάκης, Γεώργιος (2015)
Στην εργασία ασχολήθηκα στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας. Αποτελεί μία διερεύνηση της όλης πορείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα. Έτσι, λοιπόν ασχοληθήκαμε για όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εστιαστήκαμε στα κύρια σημεία της. Το παρακάτω κείμενο περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα εστιάσαμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις ου πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν. Ειδικότερα, περιλαμβάνει α) την μεταρρύθμιση του Mansholt, β) την μεταρρύθμιση του 1988, γ) την μεταρρύθμιση Mac Sharry, και την Μεταρρύθμιση του 1999. Στο δεύτερο τμήμα της ανάλυσης μας κάνουμε μία παρουσίαση των κύριων σημείων της Νέας Κοινής Αγροτικής Μεταρρύθμισης. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει τόσο τα κύρια σημεία της νέας μεταρρύθμισης όσο και μία ανάλυση για τα σημαντικότερα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας. Τέλος, σε ένα τρίτο τμήμα της εργασίας μας κάναμε μια στατιστική παρουσίαση της ελληνικής γεωργίας και μία σύγκριση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω να μπόρεσα σε όλη την πτυχιακή μου εργασία να συντέλεσα στην δημιουργία μίας πετυχημένης εργασίας που κύριο σκοπό είχε την σύνοψης όλης της ιστορικής πορείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και να συμπεριλάβει την πραγματικότητα της ελληνική γεωργίας. Σίγουρα, η δημιουργία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μπορεί να ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα για την εποχή της, αλλά για την εποχή μας δεν αποτελεί μία ριζοσπαστική κίνηση. Σίγουρα, η πρόσφατη μεταρρύθμιση δεν θα είναι η τελευταία που θα γίνει και η εξέλιξη προς μία περισσότερο ελεύθερη παγκοσμιοσμιοποιημένη αγορά με τις αρχές του καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.