Η επαγγελματική ανεξαρτησία των ελεγκτών: ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανεξαρτησία τους - Σαραντινούδη, Ιωάννα (2015)
Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο θα βασιστεί είναι η μελέτη, μέσα από την διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία, των παραγόντων που επιδρούν στην ελεγκτική ανεξαρτησία. Ο ρόλος του εξωτερικού ελεγκτή σε μία οικονομία όπου η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι κεφαλαιώδους σημασίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός. Ο ελεγκτής πρέπει να διακρίνεται για την επίδειξη αντικειμενικότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας και ποιότητας του έργου του. Από τη στιγμή που οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις αποτελούν τη βάση για την άντληση των επενδυτικών αποφάσεων, η ευθύνη της γνώμης του εξωτερικού ελεγκτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτελεί πρόκληση για το επάγγελμα. Συνεπώς, η ανεξαρτησία του ελεγκτή, θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος του ελεγκτικού επαγγέλματος, αφού είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η αποσαφήνιση της έννοιας της ποιότητας του εξωτερικού ελέγχου και την ελεγκτικής ανεξαρτησίας, καθώς και η εξέταση των παραγόντων που την επηρεάζουν. Η ανάπτυξη της εργασίας, κατευθυνόμενη προς την εξυπηρέτηση του παραπάνω βασικού στόχου