Η διοίκηση ανθρώπινων πόρων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: η περίπτωση του ομίλου "Aldemar" - Ανδρουλακάκη, Μαρία (2015)
Πλέον, γίνεται σε όλους μας κατανοητή η τεράστια συμβολή του Ελληνικού Τουρισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στο συνάλλαγμα, στην απασχόληση αλλά και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί ότι το πετρέλαιο για τη Σαουδική Αραβία. Ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε η 10η χώρα στον κόσμο στα έσοδα από τον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 16% του εργατικού μας δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό. Το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της τουριστικής βιομηχανίας. Τα ζητούμενα για κάθε επιχείρηση είναι η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η ποιότητα και τελικά η αποδοτικότητα. Κλειδί για την πραγματοποίηση των στόχων αυτών αποτελεί ο εργαζόμενος, ο οποίος με την ευγενική του διάθεση και το χαμόγελό του κρατά στα χέρια του τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναλύονται οι πιο σημαντικές πρακτικές της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, όπως στρατολόγηση και επιλογή, εκπαίδευση και αξιολόγηση, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην παρακίνηση και στην βελτίωση της απόδοσης του προσωπικού. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις έννοιες ποιότητα και πολυτέλεια, όπως επίσης και στις απαιτήσεις του εργαζόμενου από και προς τη Διοίκηση με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος προς τέρψη του εκάστοτε πελάτη. Το ερευνητικό μέρος της εργασίας βασίζεται στη διεξαγωγή δομημένης συνέντευξης με στέλεχος του Ομίλου Aldemar. Από τη συνέντευξη προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Ως περιοχή μελέτης ορίζεται η Κρήτη και ειδικά ο νομός Ηρακλείου, τουριστικός προορισμός ιδιαιτέρως επιθυμητός και άξιος μελέτης. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ορίζοντας ως πρωταρχικό μέλημα τη σωστή επιλογή κι εκπαίδευση προσωπικού. Ας μη ξεχνάμε, “τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι”, είτε διοικούν είτε απλά εκτελούν.