Ο εσωτερικός έλεγχος στον τραπεζικό τομέα - Πατεράκη, Αγγελική (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται συνολικά από οκτώ θεματικές ενότητες μέσα από τις οποίες επιχειρείται μια εννοιολογική προσέγγιση του εσωτερικού ελέγχου και των συστημάτων του τόσο γενικά, όσο και στην πρακτική εφαρμογή του στις Τράπεζες του ελλαδικού χώρου. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή της εργασίας όπου παρουσιάζεται η σπουδαιότητα του εσωτερικού ελέγχου και των συστημάτων του όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από την εξέλιξη του εσωτερικού ελέγχου στην ιστορία. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης σε βάθος της έννοιας τόσο του εσωτερικού ελέγχου και των συστημάτων του, όσο και του εσωτερικού ελεγκτή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστεί η εννοιολογική οριοθέτηση του εσωτερικού ελεγκτή περισσότερο κατανοητή, επιχειρήθηκε η διάκρισή του από την έννοια του εξωτερικού ελεγκτή καθώς επίσης γίνεται και μια σύντομη ιστορική αναδρομή του εσωτερικού ελέγχου. Στη συνέχεια του κεφαλαίου περιγράφονται οι διακρίσεις του εσωτερικού ελέγχου, αναλόγως την έκταση, την αποστολή, τη διάρκεια και το πρόσωπο του εσωτερικού ελεγκτή και οι βασικές αρμοδιότητές του, ενώ στο τέλος εξαίρεται η αναγκαιότητά του μέσα στις επιχειρήσεις. Ακολουθεί το τρίτο κεφάλαιο, όπου παρουσιάζονται περιληπτικά κάποιες έρευνες που σχετίζονται με τον εσωτερικό έλεγχο και θεωρήθηκε ότι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Αναφέρεται ο ερευνητής – μελετητής της κάθε έρευνας, περιγράφεται το θέμα που πραγματεύεται, αναγράφεται η μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί και τέλος αναγράφονται τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η κάθε ερευνά. Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στον τραπεζικό κλάδο και στη σχέση του με τον εσωτερικό έλεγχο. Αναφέρονται κάποια στοιχεία για τις εμπορικές τράπεζες και τον ανταγωνισμό που επικρατεί στον κλάδο αυτό στον ελλαδικό χώρο και για την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας τμημάτων εσωτερικού ελέγχου σε αυτές για τη διατήρηση και επαύξηση της αξίας τους. Έπειτα, αποδίδεται η θέση του εσωτερικού ελέγχου στο οργανόγραμμα των Τραπεζών, περιγράφεται ο ρόλος του επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου, του Γενικού Επιθεωρητή, αλλά και η ύπαρξη ξεχωριστής διεύθυνσης Εσωτερικού ελέγχου, με έμφαση στο σκοπό της. Στη συνέχεια αναλύεται η λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής, όπως αυτή ορίζεται στο νόμο και θα αναφέρονται με χαρακτηριστικά παραδείγματα κατηγορίες εσωτερικού ελέγχου και συστημάτων ελέγχου, όπως εφαρμόζονται στα τραπεζικά ιδρύματα. Στο πέμπτο και έκτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε ειδικά θέματα ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων και στις εκθέσεις ελέγχου, στην δομή και τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια στο έβδομο και όγδοο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στο διεθνές και ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο αντίστοιχα καθώς και στον ρόλο του Ο.Ο.Σ.Α και της Επιτροπής της Βασιλείας σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση. Στο επόμενο κατά σειρά κεφάλαιο διερευνάται η συνεισφορά του εσωτερικού ελέγχου στον τραπεζικό κλάδο και παρατίθεται ως πρακτική εφαρμογή η περίπτωση της Eurobank. Τέλος γίνεται μια προσπάθεια προσδιορισμού του μέλλοντος και των εξελίξεων που θα έχει ο εσωτερικός έλεγχος στο σύγχρονο περιβάλλον κινδύνων καταλήγοντας στα αντίστοιχα συμπεράσματα. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της διπλωματικής, γίνονται κάποιες επισημάνσεις – βελτιώσεις όπως αυτές προκύπτουν από την ανάλυση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη βελτίωση του εσωτερικού ελέγχου των τραπεζικών δρυμάτων.