Ανεργία και κρίση: οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση: μελέτη περίπτωσης η απασχόληση στις χώρες PIGS (Πορτογαλία - Ιταλία - Ελλάδα - Ισπανία) - Κολόμβος, Γιώργος (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της σύγχρονης οικονομικής αντίληψης σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην απασχόληση. Ως απάντηση στην οικονομική κρίση και μέσο οικονομικής ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Για αυτό είναι σημαντικό να δούμε πώς οι χώρες που έχουν έντονη οικονομική ύφεση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν επηρεαστεί στον εργασιακό τομέα. Αναπτύσσονται λεπτομερώς τα είδη και τα αίτια των οικονομικών κρίσεων και γίνεται ιστορική αναδρομή της κρίσης στις χώρες που μελετώνται. Επιπλέον μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φαίνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση. Έτσι διαφαίνονται οι εξελίξεις στις εργασιακές συνθήκες και αποτυπώνεται η κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Τέλος ακολουθεί το ερευνητικό κομμάτι που αφορά την στατιστική μελέτη των χωρών PIGS. Συγκεκριμένα εξετάζονται τα επίπεδα απασχόλησης των χωρών αυτών, τα επίπεδα ανεργίας και το επίπεδο διαβίωσης τους κατά την διάρκεια της τελευταίας εφταετίας.