Μελέτη για τις ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων σε ανθρώπινο δυναμικό - Πλακωτάκης, Ανδρέας (2015)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναδείξει μέσω μίας εμπειρικής έρευνας τις κρατούσες συνθήκες στον εργασιακό τομέα της τουριστικής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων (κλάσης ΑΑ/πέντε αστέρων και Α/τεσσάρων αστέρων). Με σκοπό την επίτευξη του στόχου αυτού δέκα τρεις (13) ερωτήσεις τέθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη -συνήθως διευθυντές ανθρωπίνου δυναμικού- συγκεκριμένων ξενοδοχειακών ομίλων, με την ερευνητική μέθοδο της συνέντευξης. Η διάρκεια κάθε συνέντευξης κυμάνθηκε περίπου στα 30-35 λεπτά με μερικές εξαιρέσεις όπου η συνέντευξη εξελισσόταν σε αρκετά ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση μεταξύ ερωτώμενων και ερευνητή και η διάρκεια αυξανόταν. Προτού παρουσιαστεί όμως το μοντέλο της συνέντευξη τα αποτελέσματα αυτής και τελικώς τα συμπεράσματα, θα προηγηθούν αναφορές σε άλλα βασικά σημεία σχετικά με την τουριστική βιομηχανία, τις ερευνητικές μεθόδους και την τριτοβάθμια εκπαίδευση του τουριστικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της πτυχιακής μου εργασίας θα προχωρήσω σε μία σύντομη ανάλυση των βασικών σημείων της τουριστικής βιομηχανίας τόσο ιστορικά, όσο και σε σχέση με το παρόν· σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο. Θα παρουσιαστούν σημαντικά ποσοτικά μεγέθη, διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία αναφορικά με την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει για λογαριασμό είτε επιχειρήσεων, είτε οργανισμών σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού. Εν συνεχεία θα γίνει σύντομη ιστορική αναφορά στον ευρύτερο τομέα των τουριστικών καταλυμάτων με παρουσίαση ενδιαφέροντων στατιστικών στοιχείων και εμβάθυνση στο συγκεκριμένο κομμάτι που εξετάζει η έρευνα μου, ήτοι στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει μία περιληπτική περιγραφή της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία γενικά, αλλά και στον ξενοδοχειακό κλάδο ειδικότερα, παρουσιάζοντας μέσα από πίνακες τις ανάγκες της βιομηχανίας για τα διάφορα είδη απασχόλησης (άμεση, μερική, έμμεση). Στο τέταρτο κεφάλαιο θα γίνει μία κατά το δυνατόν αναλυτική περιγραφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εθνικής εκπαίδευσης, του σκοπού κάθε προγράμματος, των προγραμμάτων σπουδών και άλλων ουσιωδών στοιχείων που θα ενδιέφεραν κάθε νέο που θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο σπουδών στον τουριστικό κλάδο. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας θα γίνει μία σύντομη, θεωρητική αναφορά στην Έρευνα Αγοράς εν γένει, ως μέθοδο συλλογής στοιχείων και δη στη συνέντευξη, προτιμώμενη μέθοδο στην προκειμένη περίπτωση. Στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση της συνέντευξης που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας και ανάλυση της. Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας και μάλιστα κατά τρόπο κατάλληλο, ώστε να καταλήξουμε στα κυριότερα συμπεράσματα σχετικά με τις ανάγκες της πτυχιακής εργασίας.