Νησιωτικές περιοχές: διεθνείς στρατηγικές ανάπτυξης τουρισμού - Δαμίρη, Μαρία (2015)
Η παρούσα εργασία συνιστά μια μεθοδολογική-αξιολογική προσέγγιση των στρατηγικών και δεδομένων που άπτονται του αναλυτικού πεδίου του τουρισμού υιοθετώντας τα προσφάτως αναθεωρημένα διεθνή στατιστικά και μακροοικονομικά πρότυπα. Αφετηρία της όλης συλλογιστικής που καθόρισε το περιεχόμενο και τη δομή της συγκεκριμένης εργασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι ο τουρισμός συνιστά ένα από τους σπουδαιότερους και πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως.Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις μεθόδους βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζουν τα νησιά και τους τρόπους και τις στρατηγικές που πρέπει να εφαρμοσθούν σ’αυτά τα νησιά ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.Η παρούσα εργασία βασίζεται στην εξής μεθοδολογία. Αρχικά αναφέρονται τα θεωρητικά πλαίσια για την νησιωτικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απομονωμένων νησιών παγκοσμίως. Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές παραμέτρους που αφορούν κάθε νησιωτική περιοχή που μελετάμε και τη καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τουριστικής ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών προχωράμε στο προσδιορισμό των βασικών σκοπών του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, την επιλογή του βασικού πλαισίου του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, τη διαμόρφωση των βασικών συνισταμένων της πολιτικής του τουρισμού στο σχέδιο ανάπτυξης και τέλος τις μεθόδους και πολιτικές εφαρμογής του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης.