Ο προγραμματισμός της δράσης των επιχειρήσεων μέσω των προϋπολογισμών σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Καρακατσάνης, Ανδρέας (2015)
Η εργασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο οδηγούνται οι επιχειρήσεις στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, ποιοι είναι οι κατάλληλοι προϋπολογισμοί και ποια τα μέσα ανάλογα με το μέγεθος, τις ανάγκες της επιχείρησης και το περιρρέων κλίμα της αγοράς, όπως την δημοσιονομική κρίση που κυριαρχεί αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Αναλύονται και εξετάζονται οι κυριότερες τάσεις και εξελίξεις στον προϋπολογισμό και τον προϋπολογιστικό έλεγχο καθώς και της διαδικασίας του προγραμματισμού και της εξέχουσας σημασίας του για την επιχείρηση, τόσο για την φάση της λειτουργίας της όσο και για τις πιθανότητες βιωσιμότητας της και πως αυτές αυξάνονται μέσω ενός επιτυχημένου προγραμματικού σχεδίου. Στο πρώτο μέρος, παρατίθενται κάποια εισαγωγικά στοιχεία για τις βασικές έννοιες της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος, εξετάζουμε το κύριο θέμα της εργασίας, δηλαδή, την έννοια του προγραμματισμού, την συμβολή του προϋπολογισμού και του προϋπολογιστικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Ορίζουμε τις έννοιες, αναλύουμε τους διάφορους τρόπους κατάρτισης προϋπολογισμών και τα είδη τους και αναφέρουμε αναλυτικά τα στάδια και τα είδη του προϋπολογισμού και του προϋπολογιστικού ελέγχου στις επιχειρήσεις. Στο τρίτο μέρος, εξετάζουμε το πως εν τέλει οι προϋπολογισμοί μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στο να επιτύχουν μια καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση, μέσω ποιων προτύπων οι επιχειρήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και να προγραμματίσουν την δράση τους και τέλος εξετάζουμε τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στους προϋπολογισμούς. Τέλος, στο τέταρτο μέρος, παρουσιάζονται τα βασικά συμπεράσματα και η βιβλιογραφία - αρθρογραφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εκπόνηση της παρούσας εργασίας.