Οργάνωση και διοίκηση εστιατορίου-bar, μελέτη περίπτωσης Βορείου Αιγαίου - Αραμπατζή, Βασιλική (2015)
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα η οργάνωση και η διοίκηση ενός εστιατορίου-Bar σε μια ξενοδοχειακή μονάδα και πιο συγκεκριμένα σε μια ξενοδοχειακή μονάδα που θα λειτουργεί στη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Στα κεφάλαια που θα ακολουθήσουν θα παρατεθούν διάφορες πληροφορίες και μελέτες σχετικά με την οργάνωση και τη διοίκηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κυριότερων τμημάτων τους όπως π.χ. το Οικονομικό τμήμα ή το Τεχνικό τμήμα. Ακόμα πως διαμορφώνεται η ζήτηση σε ένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πως διαμορφώνεται το τεχνικό και οικονομικό σκέλος του επισιτιστικού τμήματος του ξενοδοχείου αλλά και πως εξασφαλίζεται η υγιεινή των προϊόντων και του χώρου. Το πρώτο κεφάλαιο, αποτελεί περιγραφικό κομμάτι της εργασίας μελετώντας την οργάνωση ενός ξενοδοχείου και ασχολείται με τα κυριότερα προαναφερθέντα τμήματα της επιχείρησης.Το δεύτερο κεφάλαιο εστιάζει στο νομό της Χίου και αναλύονται παράγοντες ζήτησης της συγκεκριμένης αγοράς στο νησί. Αναλύονται επίσης τα χαρακτηριστικά των τουριστικών καταλυμάτων στη περιοχή και παρουσιάζεται λεπτομερώς μια SWOTAnalysis σχετικά με τη δημιουργία ασιατικού εστιατορίου σε μια ξενοδοχειακή μονάδα.Στην συνέχεια των κεφαλαίων πραγματεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό το κομμάτι της οργάνωσης Εστιατορίου-Bar και κυρίως ως προς τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται η οικονομική σημασία των τροφίμων και των ποτών για τα ελληνικά ξενοδοχεία, και στη συνέχεια παρατίθεται ένα οργανόγραμμα της επιχείρησης αυτής και γίνετε ανάλυση των τμημάτων του Εστιατορίου-Bar και περαιτέρω εξήγηση των καθηκόντων των υπαρχόντων θέσεων που λειτουργούν μέσα σε αυτό. Ως προς τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού θα δούμε λεπτομερώς πως μπορεί να συμβεί μια αποτελεσματική στρατολόγηση και επιλογή προσωπικού, ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης αυτού, σε τι βαθμό επηρεάζει η παρακίνηση την απόδοση του, και πως γίνεται σε τελικό στάδιο η αξιολόγησή του και ποιος ο ρόλος της για την επιχείρηση.Στο τέταρτο κεφάλαιο η ανάλυση περνάει σε Τεχνικοοικονομικό κομμάτι. Εδώ συναντούμε στοιχεία για τον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Εστιατορίου-Bar στη ξενοδοχειακή μονάδα, τη σημασία του σχεδιασμού βοηθητικών χώρων αλλά και τη σημασία της οικονομικού τμήματος και το ρόλο της χρηματοδότησης σε μια τέτοια επένδυση.Το πέμπτο κεφάλαιο αναλύει το ρόλο της ασφάλειας και της ποιότητας σε μια τέτοια επιχειρησιακή μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζουμε την ασφάλεια και την υγιεινή του Εστιατορίου-Bar , το ρόλο της εφαρμογής των συστημάτων ελέγχου HACCP, τα ποιοτικά πρότυπα ISO, την υγιεινή των τροφίμων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τέλος το σχέδιο πρόληψης εργασιακών ατυχημάτων.Στο τελευταίο κεφάλαιο της θεωρίας παρατίθεται η μεθοδολογία έρευνας για τη μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης. Δηλαδή εξηγούνται ο σκοπός και οι στόχοι της έρευνας αυτής, παρατίθεται επίσης δείγμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε και γνωστοποιούνται ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα και η συλλογή και η επεξεργασία των δεδομένων.Στα τελευταία κεφάλαια 7 και 8 δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα αυτής αντίστοιχα. Τέλος δίνονται σχετικές προτάσεις για περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό.