Τα χαρακτηριστικά του τομέα των ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ελλάδα - Λυμπρίτη, Φραντζέσκα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει θέμα τα χαρακτηριστικά του τομέα των ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ελλάδα. Στόχος είναι η ανάλυση των ξενοδοχείων πολυτελείας που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους σε σχέση με το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του τουρισμού. Διευκρινίζεται ποιος είναι ο ρόλος των καταλυμάτων στην τουριστική προσφορά και το τουριστικό προϊόν, καθώς επίσης παρουσιάζονται και τα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και του τουρισμού πολυτελείας . Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ξενοδοχειακή προσφορά διεθνώς παραθέτοντας στοιχεία για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπάρχουν.Το τρίτο κεφάλαιο σχετίζεται με την συνολική ξενοδοχειακή προσφορά στην Ελλάδα. Δίνονται τα σχετικά στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη και κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων στις γεωγραφικές περιφέρειες, τις επενδύσεις που έχουν κάνει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και πως αυτές ωφεληθήκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Το τέταρτο κεφάλαιο εξετάζει τα χαρακτηριστικά του κλάδου των ξενοδοχείων πολυτελείας. Παρουσιάζεται η γεωγραφική συγκέντρωση των ξενοδοχείων πολυτελείας στην Ελλάδα, ποιες υπηρεσίες μπορούν και οφείλουν να προσφέρουν σύμφωνα με προδιαγραφές του ΕΟΤ (δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητά τους), η οργανωτική δομή καθώς και το μάρκετινγκ ενός ξενοδοχείου πολυτελείας. Τέλος, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες εταιρίες και όμιλοι των ξενοδοχείων πολυτελείας παραθέτοντας πίνακες που δείχνουν την εξέλιξη του μεγέθους της αγοράς τους με βάση τον κύκλο εργασιών τους.