Η εφαρμογή των προϋπολογισμών στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών - Καμπάνης, Φραγκίσκος (2015)
Ο Προϋπολογισμός αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία της διοίκησης των επιχειρήσεων και των οργανισμών, καθώς συμβάλλει στον καθορισμό των στόχων και αντικειμενικών σκοπών της επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση είτε είναι μεταποιητική είτε παροχής υπηρεσιών, συντάσσει προϋπολογισμούς προκειμένου να προδιαγράφει την πορεία της και να γνωρίζει –έστω στο περίπου- πως θα κινηθεί για το επόμενο διάστημα –μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο, έτος. Επίσης, η χρησιμότητα των προϋπολογισμών είναι εμφανής στη λήψη αποφάσεων από την Διοίκηση. Ειδικότερα, μπορεί να πάρει αποφάσεις σχετικά με την τιμολόγηση ενός προϊόντος, την ποσότητα που θα παράγει, την ποσότητα των πρώτων υλών που θα αγοράσει κ.α. δημιουργώντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια και υλοποιώντας το πιο συμφέρον. Τέλος, μέσω των προϋπολογισμών η Διοίκηση μπορεί να ελέγξει αν η επιχείρηση λειτούργησε όπως θα έπρεπε ή αν παρέκκλινε από τον στόχο της. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί συγκρίνοντας τα προϋπολογισμένα με τα πραγματοποιηθέντα αποτελέσματα, να δει αν υπήρχαν αποκλίσεις και αν ναι, να δει που οφείλονται αυτές. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, στόχος είναι να εξετάσουμε την εφαρμογή των προϋπολογισμών στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και να δούμε πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί για να επιτευχθεί ο έλεγχος μέσα στην επιχείρηση. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: στο θεωρητικό και στην μελέτη περίπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, δομή της εργασίας είναι η ακόλουθη: Το πρώτο μέρος αποτελείται από το θεωρητικό υπόβαθρο και απαρτίζεται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία συνοπτική περιγραφή της επιστήμης της Διοίκησης Επιχειρήσεων και του κλάδου της Διοικητικής Λογιστικής. Ειδικότερα, δίνεται ένα ορισμός της Διοίκησης Επιχειρήσεων και μετά παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της. Επίσης, αναλύεται ο κλάδος της Διοικητικής Λογιστικής, ορίζεται το περιεχόμενο του, γίνεται μία σύγκριση με την Χρηματοοικονομική Λογιστική και τέλος παρουσιάζεται η ιστορική της εξέλιξη και το αντικείμενο της. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια των προϋπολογισμών. Συγκεκριμένα ορίζουμε το περιεχόμενο αυτών, τον λόγο ύπαρξης τους και παρουσιάζονται και τα είδη των προϋπολογισμών με βάση το κριτήριο του χρονικού διαστήματος που καλύπτουν, της μεθόδου κατάρτισης, της φιλοσοφίας προσδιορισμού των προϋπολογιστικών ποσών και του είδους τους. Στο τρίτο κεφάλαιο συνεχίζουμε πάλι με τους προϋπολογισμούς, αλλά σε αυτό το κεφάλαιο επικεντρώνουμε την προσοχή μας στους προϋπολογισμούς ως μέσο ελέγχου και προόδου της επιχείρησης. Αρχικά, εξετάζουμε την γενική έννοια του ελέγχου και έπειτα εστιάζουμε στον προϋπολογιστικό έλεγχο και στα μέσα άσκησης αυτού. Το δεύτερο μέρος της εργασίας είναι πιο πρακτικό και αφορά την εφαρμογή όλων όσων αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Απαρτίζεται από δύο κεφάλαια. Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύεται ο τομέας των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, δηλαδή γίνεται μία αναφορά στον τριτογενή τομέα παραγωγής. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο χρησιμοποιούμε μία μελέτη περίπτωσης, η οποία πραγματεύεται την εφαρμογή των προϋπολογισμών σε μία ξενοδοχειακή μονάδα και συγκεκριμένα, βλέπουμε πως οι αποκλίσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο ελέγχου της απόδοσης της και ως μέσο λήψης αποφάσεων.