Ο βαθμός επηρεασμού της οικονομικής ύφεσης στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σχολής Επιστημών της Διοίκησης - Ακριβός, Πολύμερος (2015)
Οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, μαζί με την άνοδο του πήχη στον τομέα της εκπαίδευσης έχουν κάνει την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος επιτακτική ανάγκη στην καριέρα του κάθε ατόμου. Σε αντίθεση με την εκπαίδευση σε προηγούμενες δεκαετίες, οι σπουδές των ενδιαφερόμενων δεν σταματάνε σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά συνεχίζονται για μία περαιτέρω ειδίκευση στον τομέα που ο καθένας θέλει να εντρυφήσει. Οι νέοι τομείς απασχόλησης, η ανάγκη για νέες μορφές παραγωγής, η εμβάθυνση του καταμερισμού εργασίας με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία ενός συνόλου αλλά και οι οικονομικές συγκυρίες ωθούν επίσης στην περαιτέρω ειδίκευση και στην εξοικείωση ενός ατόμου με ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συμβάλλει επίσης η ανάγκη για την απόκτηση νέων γνώσεων και μεγαλύτερης εμπειρίας – τεχνογνωσίας. Στην πορεία της μελέτης προέκυψαν αρκετά ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τις προπτυχιακές σπουδές και συγκεκριμένα στην Χίο: Μπορεί μια τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα να «αντέξει» και να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας 3 προπτυχιακά τμήματα σπουδών; Πόσο λειτουργικό είναι το κάθε τμήμα, τι επίπεδο σπουδών προσφέρει και τι αποκομίζουν από αυτό οι ενδιαφερόμενοι; Θα μπορούσε ένας νησιώτικος τόπος σαν την Χίο να προσελκύσει ενδιαφερόμενους για προπτυχιακές σπουδές και να τους δώσει τα εφόδια που απαιτούνται σε ένα «ανταγωνιστικό» πακέτο; Λειτουργεί το κάθε τμήμα σύμφωνα με τα standards που έχει θέσει και ως προς την προσφερόμενη ποιότητα και ως προς την στελέχωση από τους καθηγητές αλλά και ως προς την στελέχωση από φοιτητές;Το κεντρικό επομένως ερώτημα της μελέτης αυτής είναι το εξής:‘ Τι είδους σπουδές προσφέρουν τα προπτυχιακά τμήματα της Χίου, τι άποψη έχουν οι απόφοιτοι των τμημάτων για όλο αυτό τον κύκλο προπτυχιακών σπουδών που ολοκλήρωσαν στην Χίο και τελικά βοήθησε το προπτυχιακό δίπλωμα στην εργασία τους με οποιονδήποτε τρόπο; ’ Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και την κεντρική προβληματική, διαμορφώνονται οι στόχοι της παρούσας έρευνας. Κεντρικός στόχος είναι η καταγραφή, η μελέτη και η ανάλυση των χαρακτηριστικών των σπουδών και της εργασίας, των αποφοίτων των προπτυχιακών τμημάτων της Χίου. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτέλεσαν οι φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνάρτηση με την τρέχουσα οικονομική ύφεση. Όταν λέμε ύφεση εννοούμε τη μείωση της έντασης μιας κατάστασης. Όταν μιλάμε για οικονομική ύφεση εννοούμε την κατάσταση στην οποία μια οικονομία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Με τον όρο οικονομική δραστηριότητα αναφερόμαστε σε όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, όπως η απασχόληση, το εθνικό προϊόν, οι τιμές, οι επενδύσεις κ.λπ. Σκοπός της παρούσας έρευνας αποτελεί ο προσδιορισμός των επιδράσεων και επιπτώσεων στην, οικονομική και μη, συμπεριφορά των προπτυχιακών φοιτητών της υπό μελέτη σχολής. Μέσο επίτευξης του παραπάνω σκοπού αποτέλεσαν οι ερωτήσεις που ακολουθούν και οι οποίες παράλληλα καθοδήγησαν το σχεδιασμό της εργασίας: Ποιο είναι το προφίλ των φοιτητών; Ποιο είναι το εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο της οικογένειας των φοιτητών; Ποιο είναι το μέγεθος των μηνιαίων εξόδων/ δαπανών των φοιτητών; Κατά την φοίτησή τους έχουν αναγκαστεί να εργάζονται και για ποιο λόγο; Έχουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις; Πως τους επηρεάζει η οικονομική κρίση;Για να πραγματοποιηθεί το αντικείμενο, ο σκοπός και τα μέσα επίτευξης του σκοπού της εργασίας κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί μία βέλτιστη μεθοδολογία βάσει της οποίας θα εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην παρούσα εργασία είναι η πρωτογενής έρευνα. Συγκεκριμένα, δημιουργείται ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε σε προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το ερωτηματολόγιο έχει δομηθεί σε βασικές κατηγορίες, οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες με γνώμονα τα μέσα επίτευξης του σκοπού της εργασίας. Βάσει της πρωτογενούς έρευνας κατορθώνουμε αφενός να συγκεντρώσουμε ένα αντικειμενικό δείγμα και αφετέρου να εξάγουμε αντικειμενικά συμπεράσματα για τον προσδιορισμό των επιδράσεων και επιπτώσεων στην, οικονομική και μη, συμπεριφορά των προπτυχιακών φοιτητών της υπό μελέτη σχολής.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτογενής έρευνα που χρησιμοποιείται στην παρούσα εργασία μας δίνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με αντίστοιχες έρευνας που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Συνεπώς, εκτός από τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της, η εργασία διαθέτει και κοινωνιολογικό και οικονομικό χαρακτήρα.