Η συμβολή της κατάρτισης προϋπολογισμών στον προγραμματισμό της δράσης των επιχειρήσεων ως μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης: η περίπτωση των Χυμών Κάμπου - Αγγέλου, Αλέξης-Νίκος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια μελέτη για τις προβλέψεις και τη συμβολή της κατάρτισης των προϋπολογισμών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει μελετηθεί εκτενώς στη διεθνή βιβλιογραφία, αλλά αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια για την διερεύνηση των προϋπολογισμών ως μέσο προγραμματισμού της δράσης των επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης. Στα πλαίσια της μελέτης, δόθηκε έμφαση στην εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία και πραγματοποιήθηκε μελέτη περίπτωσης μιας βιομηχανίας στη Χίο.Η μελέτη έδειξε ότι σε καιρούς οικονομικών διακυμάνσεων είναι πιο εξεζητημένη η ανάγκη για ακριβείς προβλέψεις και ευέλικτους προϋπολογισμούς, ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να ολοκληρώσει ομαλά τη λειτουργία της και να παραμείνει ανταγωνιστική. Ο προϋπολογισμός αποτελεί την «πυξίδα» για την δράση μια επιχείρησης. Προϋπολογισμός σημαίνει: καθορισμός στόχων και αντικειμενικών σκοπών που όχι μόνο προσφέρουν ένα μέσο μέτρησης της πραγματικής απόδοσης της επιχείρησης, αλλά που είναι συγχρόνως ο μόνος τρόπος βελτίωσης από το στάδιο που βρίσκεται η επιχείρηση χωρίς προϋπολογισμό.Μέσα από τη μελέτη περίπτωσης, παρουσιάζεται το εταιρικό προφίλ της «Χυμοί Χίου Α.Ε.» και η οικονομική της κατάσταση. Στη συνέχεια γίνεται πρακτική εφαρμογή των προϋπολογισμών σε εκείνη, ώστε να φανεί η χρησιμότητα τους για το επιτυχές λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος της εν μέσω κρίσης