Διαχείριση επιχειρησιακών λειτουργιών: ορισμός, βασικές αρχές και χρησιμότητα εφαρμογής - Κυραγιάννης, Αναστάσιος (2015)
Διαχείριση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPM), είναι η πρακτική της βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της κάθε οργάνωσης από την αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών του οργανισμού. Η BPM είναι επίσης γνωστή και ως Ανασχεδιασμός Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPR). Πολλές εταιρείες έχουν επιχειρησιακές διαδικασίες που είναι μοναδικές για το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Πολλές από αυτές τις διαδικασίες έχουν την τάση να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η επιχείρηση αντιδρά στις συνθήκες της αγοράς. Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά μια BPM, οι οργανισμοί πρέπει να σταματήσουν να επικεντρώνονται στα δεδομένα και στη διαχείριση των δεδομένων και θα πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη διαδικασία, η οποία δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στην εργασία από έναν άνθρωπο και έναν υπολογιστή. Οι υπολογιστές παίζουν αναπόσπαστο μέρος στον σχεδιασμό, την μοντελοποίηση, την βελτιστοποίηση και τη διαχείριση των επιχειρήσεων διεργασίες εντός και μεταξύ επιχειρήσεων. Αν και η Διαχείριση Επιχειρηματικών Διαδικασιών (BPM), η Διαχείριση Ροής Εργασίας (WFM) και ο Ανασχεδιασμός Επιχειρησιακών Διαδικασιών (BPR) συνδέονται άμεσα με τον κλάδο της πληροφορικής, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στην διευκρίνιση των ορισμών, ακόμα και της βασικής ορολογίας του BPM, όπως και η επιχειρησιακή διαδικασία, BPM έναντι WFM,η ροή εργασίας,BPR,κλπ.