Τουριστική ανάπτυξη στον νομό Κυκλαδων. Η περίπτωση της Νάξου. - Δημητροκάλλη, Στυλιανή (2015)
Η παρούσα εργασία είχε ως στόχο να αναπτύξει την τουριστική πρόοδο στα νησιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα την τουριστική ανάπτυξη στο νησί της Νάξου.Στην αρχή γίνεται αναφορά στην έννοια του τουρισμού καθώς επίσης και σε κάποιους ορισμούς για τον τουρισμό που έχουν διατυπωθεί κατά το πέρασμα του χρόνου. Διατυπώθηκε η σημασία που έχει ο τουρισμός για την οικονομία και κοινωνία κάθε τόπου καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχολογία του εκάστοτε τουρίστα. Στην συνέχεια εξετάστηκε η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και έγινε εκτενέστερη αναφορά στα νησιά του νομού Κυκλάδων. Διατυπώθηκε για κάθε νησί ξεχωριστά η ιστορία του, η τουριστική του υποδομή κ.τ.λ.Στο τρίτο μέρος της εργασίας επικεντρωθήκαμε στο νησί την Νάξου. Έγινε αναφορά στην ιστορία του νησιού μέσα από την πάροδο του χρόνου καθώς και στα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και την φυσική κληρονομιά του. Επιπρόσθετα εξετάστηκε η τουριστική εξέλιξη του νησιού καθώς και η τουριστική προσφορά και ζήτηση του. Ακολούθησε ανάλυση SWOT αναφέροντας τα δυνατά, αδύνατα, σημεία του νησιού καθώς και τις ευκαιρίες που έχει προκειμένου να αναπτυχθεί μελλοντικά. Επίσης στην ανάλυση SWOT περιγράφονται οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το νησί και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του. Στο τελευταίο μέρος του κεφαλαίου έγινε ανάλυση PEST στο οποίο περιγράφονται οι πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και οι τεχνολογικοί παράγοντες και κάποιες καινοτομίες για την ανάδειξη του νησιού της Νάξου.Στο τέταρτο μέρος της εργασίας περιγράφονται κάποιες προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω του εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί στο νησί με μορφές όπως θαλάσσιος, γαστρονομικός, περιηγητικούς, θρησκευτικός και άλλες εναλλακτικές μορφές .