Μεγάλα τεχνικά έργα και η συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη: ως μελέτη περίπτωσης "Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου" - Αλεξανδράκη, Αγγελική (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε δυο μέρη. Το θεωρητικό μέρος περιστρέφεται γύρω από τη περιφερειακής ανάπτυξης. Για να αποκομίσουμε μια συνολική εικόνα όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στις θεωρίες που την διέπουν και θα αναφερθούμε στην έννοια της περιφέρειας και της ανάπτυξης, καθώς και στο περιφερειακό πρόβλημα. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα μας απασχολήσουν τα μέσα άσκησης περιφερειακής πολιτικής. Αρχικά θα εξηγήσουμε τον λόγο που εγκαθίστανται αυτή αναγκαία και ύστερα θα αναφέρουμε ορισμένες μεθόδους, όπως δημόσιες δαπάνες, υποδομές, κίνητρα ανάπτυξης. Επίσης θα μελετήσουμε τις πολιτικές που συναντάμε στην Ευρωπαϊκή ένωση και πως αυτές εφαρμόζονται μέσω προγραμμάτων στην ελληνική οικονομία. Στο επόμενο και τελευταίο θεωρητικό κομμάτι θα δούμε τη συμβολή των μεγάλων τεχνικών έργων μέσα από ένα θεωρητικό πλαίσιο, την επίδραση τους στην οικονομία και στη κοινωνία και το αποτέλεσμα που επιφέρει σε αναπτυξιακό επίπεδο. Η περιφερειακή ανάπτυξη όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι ένα ζήτημα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι οι θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε διεθνή κλίμακα χρήζουν την ένταξη της περιφερειακής διάστασης σε ότι αφορά οικονομικά θέματα. Ο επιστημονικός κόσμος τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο αποτελείτε από πολλές και διαφορετικές απόψεις. Τούτο είναι λογικό καθώς η περιφερειακή ανάπτυξη είναι σχετικά νέος κλάδος. Επίσης είναι φυσικό οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτή να διαφέρουν μεταξύ τους ως προσωπικότητες, να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ο καθένας να προσεγγίζει τελικώς το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Με τη μελέτη της ζεύξης Ρίου Αντίρριου αποσκοπώ στην αποτίμηση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ανάδειξη της συμβολής της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στις συγκοινωνιακές υποδομές της χώρας κατά την περίοδο της λειτουργίας της. Η γέφυρα αποτελεί ένα έργο σύμβολο για τη χώρα, όπως εξάλλου και πολλά έργα αντίστοιχης κλίμακας διεθνώς. Ο σκοπός της έρευνας που θα πραγματοποιήσω είναι να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν πιο έγκυρα η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές γύρω από το έργο μετά τη κατασκευή του.