Θεωρητική προσέγγιση των συμβάσεων δικαιόχρησης (Franchise) - Χρήστου, Χρήστος (2015)
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διάφορες νέες, «υβριδικές», όπως αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία.. Μορφές οργάνωσης επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των επιχειρηματιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του περιορισμού των κεφαλαίων και της αναγκαιότητας συνεχούς προσαρμογής στα ταχύτατα μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στις νέες αυτές, υβριδικές μορφές επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνονται τα καινοτομικά κεφάλαια, oι κοινοπραξίες και το franchising, δηλαδή η ανάπτυξη του δικτύου των επιχειρήσεων μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης ή, όπως, είναι ευρύτερα γνωστό, μέσω συμβάσεων franchising.Το franchising αποτελεί μία δυναμική μορφή προσέγγισης της αγοράς και έχει υιοθετηθεί από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων δραστηριοτήτων, από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι εστιατόρια καν είδη ένδυσης. Η σύναψη συμβάσεων δικαιόχρησης αποτελεί μία ευρέως αποδεκτή μέθοδο διανομής προϊόντων και υπηρεσιών καθώς βοηθά τις εταιρείες να επεκταθούν γρηγορότερα, από ό,τι εάν επέλεγαν να επεκταθούν με ιδιόκτητα καταστήματα και να καλύψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών.