Σύστημα κοστολόγησης εξατομικευμένης παραγωγής ή job order costing system - Χιοκτουρίδης, Αχιλλέας (2015)
Το σύστημα κοστολόγησης εξειδικευμένης παραγωγής χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις που παράγουν ανομοιόμορφα προϊόντα. Το εργοστάσιο αναλαμβάνει την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης παραγγελίας, το περιεχόμενο της οποίας εξαρτάται από τον πελάτη. Αυτός δηλ. είναι που θέτει τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που επιθυμεί. Η επιχείρηση στην συνέχεια υπολογιζει το συνολικό κόστος μέσω τριων μεγεθών, του κόστους πρώτων υλών, της άμεσης εργασίας, και το κόστος των γενικών βιομηχανικών εξόδων.