Ο εσωτερικός έλεγχος στα πλαίσια των σύγχρονων τεχνικών ελέγχου-πρακτική εφαρμογή ελέγχου των τραπεζικών χορηγήσεων - Χατζηαναστασίου, Γεώργιος (2015)
Σε μία εποχή που η υπηρεσία του Εσωτερικού Ελέγχου διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο για την κάθε επιχείρηση, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μία προσπάθεια ανάλυσης των σύγχρονων μεθόδων και τακτικών που είναι στη διάθεση των υπαλλήλων της υπηρεσίας του Εσωτερικού Ελέγχου. Αναλύονται όλα τα επιμέρους στάδια της Ελεγκτικής Επιστήμης και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπηρεσία του Εσωτερικού ελέγχου και στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιείται σήμερα για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Έτσι αναλύονται τόσο οι πρώτες εισαγωγικές έννοιες που αφορούν την ελεγκτική, αλλά γίνεται αναφορά και στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Επεξεργασίας Δεδομένων, στις Μεθόδους Δειγματοληψίας που έχουν στην διάθεσή τους οι υπάλληλοι του Εσωτερικού Ελέγχου καθώς και στον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των διάφορων περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.Ο τομέας των χορηγήσεων αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τμήματα των τραπεζών και γενικότερα του τραπεζικού κλάδου. Αποτελούσε και αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για τις τράπεζες και για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και ιδιαιτερότητα από την αντίστοιχη υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος αυτός αναφέρεται στο δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας. Ακόμη δίνονται στο δεύτερο μέρος και ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα σήμερα.