Η πρόκληση της διαχείρισης της διαφοροποίησης στις σύγχρονες επιχειρήσεις - Φουκαράκη, Ελισάβετ (2015)
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, η παγκοσμιοποίηση, το αίτημα για δεξιότητες και εκπαίδευση, ένα εργατικό δυναμικό που γηράσκει και μια μεγαλύτερη εθνική διαφοροποίηση στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει για πάντα το τοπίο απασχόλησης. Ο ορισμός της διαφοροποίησης υπερβαίνει την παραδοσιακή άποψη που εστίαζε πρώτιστα στο φύλο και τη φυλή και παρουσιάζει μια ευρύτερη οπτική για τον σύγχρονο εργασιακό χώρο. Εντούτοις, σήμερα η δύναμη που ωθεί ένα διαφοροποιημένο ανθρώπινο δυναμικό είναι το «αγκάλιασμα» και η ενδυνάμωση των διαφορές προς όφελος της επιχείρησης. Η συνεργασία των διαφορετικών πολιτισμών, η αμοιβαία ανταλλαγή των ιδεών και η παρουσία των διαφορετικών προοπτικών θεωρούνται τώρα οργανωτικό προτέρημα με αποτέλεσμα την αύξηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, με αποτέλεσμα πολλές σύγχρονες επιχειρήσεις εστιάζουν την προσοχή τους στη διαφοροποίηση για βελτίωση της οργανωσιακής τους απόδοσης. Μέσα από αυτήν την εργασία, θα δοθούν απαντήσεις σε πολλές πτυχές που αφορούν τη διαχείριση της διαφοροποίησης όπως αυτή διαμορφώνεται στις σύγχρονες επιχειρήσεις, με πρωταρχικό στόχο την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων ενός ποικιλόμορφου ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις ειδικότερα και στην κοινωνία μας γενικότερα.