Η συμβολή των εργαλείων της διοικητικής λογιστικής και του εσωτερικού ελέγχου για την αποφυγή της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων - Παπουτσόγλου, Αρετή (2015)
Στο σύγχρονο ακανθώδες οικονομικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερους κινδύνους και αιφνίδιες καταστάσεις. Η λογιστική απάτη μέσω της παραποίησης των οικονομικών καταστάσεων συμβαίνει όλο και περισσότερο με σκοπό την αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις περιέχουν ανακρίβειες και μεταμορφώνονται από ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ της επιχείρησης και του κοινού της σε ένα μέσο παραπλάνησης των εξωτερικών χρηστών. Η δημιουργική λογιστική και η χειραγώγηση των κερδών χρησιμοποιούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων από τις επιχειρήσεις που θέλουν να παρουσιάσουν στο επενδυτικό κοινό οικονομικές καταστάσεις που είναι ωραιοποιημένες. Τα ανώτερα στελέχη προβαίνουν στην χρήση αυτών των μεθόδων είτε γιατί έχουν ατομικά ή εταιρικά συμφέροντα. Αντί να ψάχνουν καλύτερους τρόπους διοίκησης της επιχείρησης και διαχείρισης των καθημερινών προβλημάτων προσπαθούν να παραποιήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα για να δείξουν ότι η επιχείρηση ακολουθεί μία πορεία ανάπτυξης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τα φαινόμενα της λογιστικής απάτης (accounting fraud), της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting) και της χειραγώγησης κερδών (earnings management) και πως αυτά μπορεί να αντιμετωπιστούν. Στο παρόν πόνημα θα αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο ένα οργανωμένο σύστημα εσωτερικού ελέγχου μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των παραπάνω φαινομένων. Επιπλέον, με τη βοήθεια των εργαλείων της Διοικητικής Λογιστικής και ειδικότερα, με τη εύρυθμη λειτουργία του Διοικητικού Ελέγχου, του Προϋπολογιστικού Ελέγχου και του Τμηματικού Ελέγχου μπορούν να αποφευχθούν αλλοιώσεις στις οικονομικές καταστάσεις. Λέξεις κλειδιά: απάτη, δημιουργική λογιστική, διαχείριση κερδών, διοικητικός έλεγχος, προϋπολογιστικός έλεγχος, τμηματικός έλεγχος, εσωτερικός έλεγχος