Η δύναμη των ΜΜΕ και η επίδρασή τους στην καταναλωτική συμπεριφορά - Παπακυπριανού, Στέλλα (2015)
Η αποτελεσματικότητα των μέσων μαζικής επικοινωνίας, τόσο στην διαμόρφωση όσο και στην αλλαγή της κοινής γνώμης, είναι ένα ουσιώδες ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας. Γεγονός είναι ότι τα διάφορα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα η τηλεόραση, αποτελούν ένα ισχυρό μέσο για τη διαμόρφωση των στάσεων. Ο σύγχρονος άνθρωπος, κυρίως στα αστικά κέντρα, βομβαρδίζεται καθημερινά από τους παχείς μαύρους τίτλους των ποικίλων εφημερίδων, από τα άρθρα σε περιοδικά, από τα ποικίλα βιβλία και από τα διάφορα προγράμματα του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης. Το ότι οι εκφωνητές του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης είναι ουσιαστικά ανώνυμα πρόσωπα, δεν τα εμποδίζει να παίζουν ένα ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι θεωρίες της μάθησης, δηλαδή ο συμπεριφορισμός, παρουσιάζει ένα πρότυπο μάθησης όπου φαίνεται, ότι οι στάσεις του ατόμου διαμορφώνονται, τόσο από την σύνδεση των ερεθισμάτων, όσο και από τις ενισχύσεις του περιβάλλοντος. Ο στόχος του μηνύματος, δηλαδή το άτομο, θεωρείται έρμαιο της εκμετάλλευσης των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Για παράδειγμα, αν οι διαφημιστές προβάλλουν κάποιο προϊόν, το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι η αλλαγή των στάσεων των νοικοκυρών με την επακόλουθη αλλαγή της συμπεριφοράς τους, αφού θα τρέξουν το προϊόν αυτό. Εάν η τηλεόραση παρουσιάζει μία κυβερνητική πολιτική, το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι η διαμόρφωση ή η αλλαγή των στάσεων του λαού προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ο όρος «πλύση εγκεφάλου», εκφράζει την έννοια αυτή της απόλυτης δύναμης της τηλεόρασης να διαμορφώσει μια επιθυμητή κοινή γνώμη. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι ισχυρά στην διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών, και όπως θα μελετήσουμε εδώ στην καταναλωτική συμπεριφορά.