Βελτίωση ποιότητας και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού στον τραπεζικό τομέα - Παπαγιάννη, Χαρίκλεια (2015)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την έκταση στην οποία οι τράπεζες εφαρμόζουν προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους πελάτες τους. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται η σημασία της ποιότητας των τραπεζικών υπηρεσιών, η σχέση των προσπαθειών βελτίωσης της ποιότητας με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον τραπεζικό τομέα, η διοίκηση των ανθρώπινων πόρων στο τραπεζικό περιβάλλον βελτίωσης ποιότητας και ο ρόλος του τμήματος προσωπικού - ανθρωπίνων πόρων σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται οι ενέργειες των τραπεζών Γενικής , Αγροτιήης, Τράπεζα Κύπρου για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό και καλύπτουν συγκεκριμένα κενά στις ανάγκες των πελατών με στόχο την βελτίωση των υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών και την επανατοποθέτηση τους στην αγορά. Επίσης γίνεται μια ανάλυση για το πως αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό στις πιο σύγχρονες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.