Θεωρία και πρακτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: μελέτη περίπτωσης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet - Νάστος, Ευάγγελος (2015)
Στόχος αυτής της εργασίας είναι να εξαγάγει συμπεράσματα μέσα από την σύγκριση της θεωρίας της Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης και της πρακτικής του πληροφοριακού συστήματος Taxis net του Υπουργείου Οικονομικών.Η εργασία αυτή θα εξετάσει τις βασικές πτυχές των Θεωρητικών εννοιών της Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης όπως την έννοια, τα επιμέρους στοιχεία που την απαρτίζουν και τις βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν, για να εφαρμοσθεί η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ανάλυση και η περιγραφή ενός πραγματικού παραδείγματος Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς και ανάλυσης του περιβάλλοντος αυτού. Το εξεταζόμενο παράδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι αυτό του πληροφοριακού συστήματος του Taxis net του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πληροφοριακά συστήματα στην Ελλάδα. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της θεωρητικής προσέγγισης του πληροφοριακού συστήματος με αυτά της ανάλυσης του πληροφοριακού συστήματος taxis net θα εντοπίσουμε της βασικές δυνάμεις, αδυναμίες, απειλές και στην συνέχεια θα εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το πληροφοριακό σύστημα Taxis net και θα προτείνουμε κάποιους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του.