Η προσομοίωση ως εργαλείο λήψης αποφάσεων: η μεθοδολογία Systems dynamics και η εφαρμογή της στη μελέτη του Bullwhip φαινομένου μέσω του Beer Game - Μπάντρας, Γρηγόριος (2015)
Η θεωρία των System Dynamics έχει μια ιστορία τριών και πλέον δεκαετιών. Η βασική ιδέα των System Dynamics επικεντρώνεται στο σχήμα των συστημάτων. Το ενδιαφέρον τους εξαπλώνεται καθώς εκτιμάται η μοναδική ικανότητα τους να απεικονίσουν (ή καλύτερα να προσομοιώσουν) τον πραγματικό κόσμο. Βασικά στοιχεία των φυσικών και κοινωνικών συστημάτων όπως η πολυπλοκότητα ,η μη-γραμμικότητα και οι feedback loop δομές , μπορούν να απεικονισθούν με επιτυχία με τη χρήση των εργαλείων των SD. Με τον όρο feedback υποδομή προσδιορίζουμε εκείνες τις διαδικασίες κατά τις οποίες μια απόφαση επιφέρει αλλαγές που επηρεάζουν με τη σειρά τις μετέπειτα αποφάσεις. Με τα SD χρησιμοποιούνται οι βασικές ιδέες του ελέγχου του feedback για να οργανωθεί η πληροφορία σε ένα μοντέλο προσομοίωσης σε υπολογιστή. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης αποκαλύπτουν πιθανές ρεαλιστικές συμπεριφορές που αντιπροσωπεύει το μοντέλο του συστήματος.