Στρατηγική ανάλυση Village Cinemas και προτάσεις τοποθέτησης στα τμήματα του αθηναϊκού κινηματογραφόφιλου κοινού - Κονταξής, Κωνσταντίνος (2015)
Η κατάσταση της πτωτικής τάσης του κινηματογράφου ως ψυχαγωγικό μέσο που εμφανίστηκε στα αρχές της δεκαετίας του 80, άλλαξε με την δημιουργία των πολυκινηματογράφων (multiplex). Τα multiplex συνδυάζουν, ποικιλία επιλογής κινηματογραφικών ταινιών με άλλες δραστηριότητες διασκέδασης. Η επιτυχία τους στηρίζεται στη στόχευση σε νεαρές ηλικίες που αποτελούν τον πυρήνα των κινηματογραφόφιλου κοινού.Στην Ελλάδα το διαφοροποιημένο αυτό είδος κινηματογράφου το ανέπτυξε με επιτυχία η Village Roadshow Limited. Η VRL είναι μια πολυεθνική επιχείρηση αυστραλιανών συμφερόντων που στα οχτώ χρόνια δραστηριοποίησης στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες (Village Cinemas), στη διανομή και παραγωγή ταινιών (Village Films) και στο ραδιόφωνο (Village 88,3 Fm). Τα Village Cinemas με μια συνεχόμενη αναπτυξιακή στρατηγική έχουν καταφέρει να κατακτήσουν ηγετική θέση στο κλάδο των κινηματογραφικών αιθουσών, προσελκύοντας πελάτες ανταγωνιστικών επιχειρήσεων αλλά και διευρύνοντας την αγορά. Σήμερα, η επιχείρηση έχει 4 πολυκινηματογράφους με 44 αίθουσες προβολών και σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξη της με 3 νέους πολυκινηματογράφους που θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια.Το δυνατότερο σημείο των Village Cinemas είναι το ισχυρό brand name που έχει δημιουργήσει και το οποίο αποτελεί και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της. Οι αδυναμίες της επιχείρησης βρίσκονται στο εσωτερικό με την έλλειψη ξεκάθαρης οργανωσιακής δομής καθώς και στην αλαζονεία που προέκυψε από την αρχική επιτυχία. Σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται σε γεωγραφικές περιοχές που δεν καλύπτονται από τα παραδοσιακά σινεμά. Ενώ οι κύριες απειλές που έχει η επιχείρηση να αντιμετωπίσει είναι η οικονομική κρίση, ο αντιαμερικανισμός και το φαινόμενου του γηράσκοντος πληθυσμού. Η έρευνα που ακολούθησε είχε ως στόχους: 1. Το διαχωρισμό του κινηματογραφόφιλου κοινού σε τμήματα με κοινές προτιμήσεις ως προ το όφελος που αποκομίζουν από τη θέαση μιας κινηματογραφικής ταινίας.2. Την μέτρηση της στάσης, του κάθε τμήματος για τα Village Cinemas3. Την εύρεση των τμημάτων που θα ανταποκρινόταν θετικά στη δημιουργία ενός πολυκινηματογράφου των Village Cinemas με ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφίαΗ αγορά των κινηματογραφόφιλων χωρίστηκε σε τρία τμήματα: τους Cult, τους Fun και τους Lazy. Οι Cult είναι άτομα που πηγαίνουν κινηματογράφο για την ουσία της κινηματογραφικής θέασης (καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος και σκηνοθεσία) και τον αντιμετωπίζουν ως μέρος της κουλτούρας τους. Οι Lazy δε δίνουν σε κανένα κίνητρο ιδιαίτερη βαρύτητα και φαίνεται ότι επιλέγουν τον κινηματογράφο για να γεμίσουν το χρόνο τους και να περάσουν καλά. Τέλος, η ομάδα Fun αποτελείται από άτομα που έχουν τον κινηματογράφο ως μια από τις κύριες δραστηριότητες του ελεύθερου τους χρόνου και τον επιλέγουν κυρίως για διασκέδαση και να δουν τους αγαπημένους τους ηθοποιούς.Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε η στόχευση και η τοποθέτηση στα τμήματα που θεωρήθηκαν κατάλληλα για την εφαρμογή της πρότασης. Τα τμήματα που επιλέχθηκαν ήταν οι Cult και οι Lazy. Οι Cult επιλέχθηκαν για το λόγο ότι ήταν το τμήμα που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή την πρόταση αλλά και το τμήμα που εμφάνισε τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας για τα Village Cinemas. Για να είναι όμως η πρόταση μέσα στη φιλοσοφία της επιχείρησης κρίθηκε απαραίτητη και η στόχευση σε ένα επιπλέον τμήμα. Οι Lazy θεωρήθηκε το πιο κατάλληλο τμήμα με τις πιο κοντινές επιλογές στην ομάδα Cult όσο αφορά τις προτιμήσεις ταινιών