Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική - Ηρακλειανός, Ιωάννης (2015)
Η εργασία αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια:Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται κάποιες πληροφορίες σχετικά με την περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα δίνονται διάφοροι ορισμοί της περιφέρειας διατυπωμένοι από ερευνητές και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι κατηγορίες των περιφερειών με βάση διάφορα κριτήρια. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται το πρόβλημα των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται το ίδιο πρόβλημα στο εσωτερικό των χωρών και παρουσιάζεται η σχέση αυτού του προβλήματος με το αντίστοιχο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η ανάγκη που υπάρχει για τη χάραξη μιας κοινής περιφερειακής πολιτικής. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής στην πορεία των χρόνων από το 1958 μέχρι τις μέρες μας, τα χρηματοδοτικά μέσα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούνται, η διαδικασία που ακολουθείται για την χρηματοδότηση αυτών, οι στόχοι που έχουν τεθεί και τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Στο έκτο κεφάλαιο περιγράφεται η αναγκαιότητα των εννοιών αλληλεγγύη και συνοχή και στο έβδομο περιγράφονται οι μειονεκτικές περιφέρειες και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη βελτίωση των περιφερειών αυτών. Στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζεται η περιφερειακή διάρθρωση των νέων κρατών-μελών και στο ένατο, παρουσιάζεται η εξέλιξη των περιφερειακών ανισοτήτων στα κράτη-μέλη αυτά. Στο δέκατο κεφάλαιο περιγράφονται οι χώροι και τα δίκτυα συνεργασίας με βάση την κοινοτική πρωτοβουλία Interreg III. Στο ενδέκατο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μελλοντικοί στόχοι της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης και στο δεύτερο κομμάτι του κεφαλαίου έχουμε πιο αναλυτικά την περιγραφή των στόχων «σύγκλιση, ανταγωνιστικότητα, συνεργασία». Στο δωδέκατο κεφάλαιο παρουσιάζεται η σχέση της Ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής με τις άλλες Ευρωπαϊκές πολιτικές. Τέλος, το τελευταίο κομμάτι περιλαμβάνει τα συμπεράσματα της εργασίας.