Διαχείριση γνώσης ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων - Ασημακόπουλος, Γεώργιος (2015)
Η ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και στην προσωπική μας ζωή, συνοδεύτηκε από αρκετές παρενέργειες. Η πολύ γρήγορη ανάπτυξη των Πληροφοριακών Συστημάτων, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα, με χαρακτηριστικότερο την ελλιπή θωράκιση από κακόβουλες ή όχι, απειλές. Ως συνέπεια, ένας νέος κλάδος εξειδίκευσης, αυτός του ειδικού της Ασφάλειας Π.Σ. προέκυψε τα τελευταία χρόνια.Τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, αν κρίνει κανείς από το διαρκώς αυξανόμενο όγκο εργασιών, όσο και σε πρακτικό, με την εμφάνιση τεχνολογιών και ειδικοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας, υπάρχει μία έντονη δραστηριότητα και διαρκής διόγκωση των γνώσεων γύρω από το συγκεκριμένο τομέα. Το έργο του ειδικού της ασφάλειας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς εκτός από την τεχνολογική του διάσταση, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα. Η διερεύνηση τρόπων αποδοτικής υποβοήθησης του έργου αυτού, αποτελεί σκοπό της παρούσας διατριβής.Η διαχείριση γνώσης, είναι μια πρακτική που την τελευταία δεκαετία έχει συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας πολλών μεγάλων οργανισμών. Η γνώση που βρίσκεται στο εσωτερικό των οργανισμών, εκτός από τη δυσκολία διαχείρισης λόγω του όγκου της, εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, για παράδειγμα γνώση περιέχεται σε ηλεκτρονικά κείμενα, σε χειρόγραφα, ακόμη και η πείρα των εργαζομένων αποτελεί γνώση για τον οργανισμό. Η απόκτηση και διαφύλαξη όλων αυτών των ετερογενών μορφών γνώσης, απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών και τεχνολογιών, που λαμβάνουν υπόψη και παράγοντες μη τεχνικούς, όπως η δομή του οργανισμού.Αντικείμενο της παρούσας διατριβής, είναι η επισκόπηση του ζητήματος της Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την οπτική της αποδοτικότερης διαχείρισης της υπάρχουσας στον τομέα αυτό γνώσης.Για το σκοπό αυτό, δύο είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας:1.Διερεύνηση του τι αποτελεί γνώση σχετικά με την ασφάλεια και που εντοπίζεται.Διερεύνηση τεχνικών και πρακτικών αποτελεσματικής διαχείρισης της γνώσης, που αφορά στην Ασφάλεια ενός Πληροφοριακού Συστήματος.