Η στρατηγική διοίκησης σνθρωπίνων πόρων του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα κατά την οικονομική ύφεση και ο ρόλος της επιλογής του κατάλληλου προσωπικού στη διατήρηση βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος - Στούπα, Χριστίνα (2015)
Τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου βρίσκεται η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η επιρροή της είναι έκδηλη σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και η αναστάτωση που προκαλεί, μοιάζει με καταιγίδα στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ακολουθήσουν μια ομαλή πορεία προς την οικονομική τους ανάπτυξη. Όλες οι επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, αναζητούν στο δυσμενές αυτό κλίμα το σωσίβιο που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωσή τους και στην αναζήτηση αυτή, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά σωσίβια, αναδεικνύεται το ανθρώπινο δυναμικό τους.Αυτό ακριβώς το θέμα επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί και στην παρούσα διπλωματική εργασία, με θεωρητική και εμπειρική ανάλυση που αφορούσε στις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο σκοπός της είναι να αποτυπώσει τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης, στο φάσμα των ανθρωπίνων πόρων του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου από πλευράς στρατηγικής διοίκησης, και να διερευνήσει κατά πόσο οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι για θέματα ανθρωπίνου δυναμικού θεωρούν σημαντικό το ρόλο της επιλογής του κατάλληλου προσωπικού, στη διατήρηση αειφόρου πλεονεκτήματος που θα διαφοροποιήσει την επιχείρησή τους από τον ανταγωνισμό. Για να εκπληρωθεί ο σκοπός αυτός αρχικά πραγματοποιήθηκε μία θεωρητική προσέγγιση του θέματος, στη συνέχεια αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η εμπειρική έρευνα και τέλος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά της. Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει το ρόλο κλειδί που έχει η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης ανταγωνιστικής στρατηγικής, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιόδους οικονομικής ύφεσης.