Μοντέλα χωροθέτησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - Φίνου, Αλεξάνδρα (2015)
Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής αποτελεί η παρουσίαση των μοντέλων χωροθέτησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται κάποια εισαγωγικά στοιχεία για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και τη διεθνή παρουσία των τραπεζών.Στη συνέχεια, η προσοχή στρέφεται στην έννοια της αποτελεσματικότητας. Οι τράπεζες και κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός αξιολογούν την αποδοτικότητα τους με τη χρήση διάφορων αριθμοδεικτών και στατιστικών μεθόδων. Αναφέρονται ενδεικτικά συγκεκριμένες μέθοδοι που σχετίζονται με την απόδοση και την κερδοφορία μιας τράπεζας. Καθώς η αποτελεσματικότητα ενός συστήματος κρίνεται απαραίτητη μελετώνται, στο τρίτο κεφάλαιο, διάφορα μοντέλα χωροθέτησης που είναι ικανά να αναζητούν την κατάλληλη τοποθεσία εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα να βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα.Στο επόμενο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το κύριο θέμα που απασχολούμαστε στην εργασία αυτή. Πρόκειται για τα μοντέλα χωροθέτησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Κάθε μοντέλο με τη δική του μέθοδο επιλέγει την τοποθεσία που θα είναι καθοριστική για την επιτυχία ενός υποκαταστήματος και αξιολογεί τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτή την επιτυχία. Στόχος των μοντέλων αυτών είναι η λειτουργική αποτελεσματικότητα του συστήματος.Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, εφαρμόζεται ένα μοντέλο χωροθέτησης σε μια ελληνική τράπεζα προκειμένου να αποδειχθεί αν όντως το συγκεκριμένο μοντέλο πετυχαίνει τον σκοπό του.