Έρευνα για το βαθμό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας του Ν. Δωδεκανήσων - Σισαμωτού, Μαρία (2015)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση του συστήματος δημόσιας υγείας και του βαθμού ικανοποίησης από τις παρεχόμενες νοσοκομειακές υπηρεσίες. Για την πραγματοποίηση της μελέτης, διεξήχθηκε θεωρητική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και έρευνα με ερωτηματολόγια στο νοσοκομείο της Ρόδου.Αρχικά, παρουσιάστηκε η έννοια της δημόσιας υγείας και μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, μελετήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία και η μεταβολή της για τα θέματα υγείας με το πέρασμα των χρόνων. Στη συνέχεια, δόθηκε έμφαση στο σύστημα υγείας στον ελλαδικό χώρο, κάνοντας αναφορά στους φορείς υγείας, την χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων, την νοσηρότητα, την ποιότητα ζωής, τα κύρια αίτια θνησιμότητας και οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία. Όλα αυτά συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το περιβάλλον του δημόσιου νοσοκομείου και επιδρά στην ικανοποίηση ή την δυσαρέσκεια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προτού ξεκινήσει το ερευνητικό κομμάτι, αναφερθήκαμε στο σύστημα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έπειτα, προχωρήσαμε με την παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης του δημόσιου νοσοκομείου της Ρόδου. Έγινε μια συνοπτική αναφορά των κύριων σταθμών εξέλιξης του, καθώς και των τμημάτων που αυτό απασχολεί.Στο κυρίως ερευνητικό τμήμα, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία της έρευνας και ο τρόπος ανάλυσης των αποτελεσμάτων. Για την ακρίβεια, διανεμήθηκαν 100 ερωτηματολόγια στο νοσοκομειακό προσωπικό της Ρόδου. Οι απαντήσεις που λήφθηκαν, ήταν 51 και αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν μέσω του SPSS. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική στατιστική και η παραγοντική ανάλυση.